21- letna Štajerka Klara Šmigoc iz Rogoze si je v drugem finalnem večeru oddaje MasterChef Slovenija s svojo sladico priborila vseh 30 točk in si s tem uradno prisvojila naziv kraljica slaščic. In z njenim visočanstvom smo se na Maribor24 pogovarjali prav o njeni poti v oddaji in sanjah, ki jo še čakajo.

"Ko je vsega konec so prav dobri občutki."

Z mlado slaščičarko smo se dobili na kavi. "MasterChef je zelo fizično naporen, a je hkrati zelo lepa izkušnja," pravi Klara. Dodala je, da je največji nauk, ki ga je odnesla iz oddaje ta, da ne smeš nikoli obupati in z dvignjeno glavo nadaljevati. "Ne smeš razmišljati o slabem dnevu, slabih izzivih, ampak samo o tem, kako boš naslednjič boljše izpeljal," pojasni Klara.

Iz tekmovanja za naziv MasterChefa Slovenije se je vrnila ponosna. Ne le, da je prestala stres kamer, ampak tudi kuhanja pred sodniki. "Tudi sama sem mislila, da ni vse tako kot izgleda na televiziji. Mogoče, da minute ne tečejo tako hitro ali pa, da celo kdo pomaga kuhati, ampak ne. Je bilo kar stresno," pravi Klara. "Mi nismo nobenega izziva izvedli prej, vse od sodnikov," pojasni. Snemanje je bilo celodnevno, a pove, da so z ostalimi tekmovalci imeli kdaj prost dan, ki pa so ga pokoristili za učenje. 

[[image_4_article_67777]]

Seveda so imeli, kljub skupnemu življenju v hiši, tekmovalci tudi stike z domačimi. Ti pa so imeli težko nalogo skrivnosti zadržati zase. Hkrati pravi, da med tekmovalci ni bilo drame, saj so se med sabo zelo dobro razumeli. "Najbolj sem se povezala z Julijo. Itak če je Mariborčanka," se nasmehne Klara in nadaljuje: "Praktično z vsemi smo si bili cool. Se mi zdi, da smo se vsi med sabo zelo dobro razumeli.

Tortica za babico ji je spremenila življenje

Znano je, da je Klara prvo tortico spekla babici za 60 let in takrat odkrila svoj talent ter strast v življenju. Na njeni slaščičarski poti pa so jo podpirali vsi domači. "Vedeli so, da je to ena lepa izkušnja. Predvsem, ker je slaščičarstvo take vrste panoga, v kateri si dandanes moraš narediti veliko promocijo. Zato se je vsem zdela pametna ideja, da grem na MasterChef. Najbolj pa me je tudi podpiral profesor (Tomi Gregorinčič), ki me je prijavil na tekmovanje," objasni Klara.

MasterChef ni bil le odskočna deska za Klarino profesionalno življenje, ampak tudi za študijsko. Med oddajo je bila Klara izbrana za ambasadorko gostoljublja na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor ter tudi postala ena izmed chefov, ki so sestavili pethodni meni za tretjo Žametno večerjo med vinogradi. Klara je seveda dobila nalogo izbora sladice pod mentorstvom nikogar drugega kot Luka Jezerška, sodnika v MasterChefu. Tako bo Klara skupaj s Hišo kulinarike Jezeršek odpotovala tudi na Olimpijske igre med 29. julijem in 5. avgustom.

[[image_1_article_67777]]

VSGT ji je bila velika podpora pred samim tekmovanjem. "Iz šole sem dobila veliko znanja in osnov, zato mi je bilo potem tudi lažje v samem tekmovanju," pravi Klara. Medtem ko ji je šola dala podlago, jo je MasterChef izstrelil v svet kulinarike in ji odprl pot v slaščičarstvo. "Moja slaščičarna se kar razvija, sicer ne toliko kot nek prostor, ampak zdaj sem si tudi že naredila logotip in vizitke. Tako, da me ljudje lahko najdejo pod logotipom SladKlarije. Torej prodajam sladkarije in znotraj je tudi Klara, torej SladKlarije," Klara pojasni izvirnost.

"Dandanes je kar velik problem predvsem finančen, ampak jaz se bom potrudila. Imam že delavnico in tudi delam po naročilu razne slaščice," doda Klara. Več Klarinih stvaritev si lahko ogledate ali tudi kaj naročite preko njenih socialnih omrežij SladKlarije na Instagramu ali Facebooku.

Najslajše ni nujno najtežje za pripravo

"Jaz bi rekla, da se kr nagibam klasikam. Zelo imam rada kakšno kremšnito ali pa pohorsko omleto. Ni nujno, da mi je najljubša sladica tista, ki je najtežja za pripravo. Na primer v nedeljo, ko si doma in se ti ne da nič delat, paše nekaj sladkega in enostavnega za narediti," razloži Klara. Medtem razloži tudi, da brez osnovnega asortimana, kot so moka, sladkor, sol... v kuhinji ne gre. Posebej omeni tudi začimbe, ki vsako jed povzdignejo na višji nivo.

[[image_2_article_67777]]

Svojih skrivnih sestavin nam ni želela razkriti. Zaupala pa nam je, da v vse svoje jedi da veliko ljubezni. Ter tudi, da si je kamenček, ki si ga je izbrala iz krožnika svoje finalne sladice, skrbno shranila. "Se mi zdi, da je to res bila lepa gesta od gospoda Jezerška. Ta trenutek si bom za vedno zapomnila," pojasni. Nadaljuje: "Itak pa, da je bila želja, da prinesem pokal na Štajersko. Vseeno sem pa imela plan, da vsaj pri sladici moram razturat. To je moje področje in res sem imela željo, da odnesem tri desetke. In, ko sem to dobila, sem si mislila ali bo ali pa ne bo. V vsakem primeru pa sem zelo vesela z rezultatom."

Kljub temu, da si Klara ni predstavljala, da bo prišla v top deset, je odkorakala naravnost v finale in odnesla pohvale vredno drugo mesto. Zanjo niso navijali le domači, ampak cela Rogoza ter Štajerska in ponosni smo, da smo okronali kraljico slaščic.