Volvo bo svoja vozila v Evropi opremil z dvema novima asistenčnima sistemoma. V oblaku med seboj povezani avtomobili se bodo opozarjali pred poledenelimi odseki vozišč in preostalimi nevarnostmi, ki prežijo na cestah.

Volvova raziskava varnosti kaže, da hitrost, prilagojena razmeram na cestah, znatno zmanjša tveganje za nesreče. Avtomobili, povezani v oblak, voznika pravočasno opozorijo na prežečo nevarnost ter tako zagotovijo, da je ta pripravljen in pravočasno prilagodi svoje vedenje na cesti.

Izmenjava podatkov v realnem času znatno prispeva k prometni varnosti. ”Večje bo število med seboj povezanih avtomobilov, večja bo izmanjeva informacij v realnem času, varnejše bodo ceste”, poudarja Malin Ekholm, vodja varnostnega centra pri Volvu.

Delovanje sistemov
Kakor hitro se v Volvu opremljenim s tem sistemom prižgejo vse štiri utripalke, sistem Hazard light Alert preko oblaka opozori vse z njim povezane avtomobile v okolici na potencialno nevarno lokacijo. Takšen asistent koristi predvsem pri neravninah in nepreglednimi ovinki.

Slippery Road Alert ozavešča voznika o prihajajoči podlagi cestišča in opozarja na nevarnosti črnega ledu. V ta namen sistem zbira podatke o cestni podlagi oziroma koeficientu trenja preko senzorjev za krmiljenje, zaviranje in pospeševanje vseh v oblak povezanih vozil. Pridobljene informacije o stanju cestišča posreduje vsem Volvom v bližnji okolici in z vizualnim ali zvočnim signalom opozori voznika na potencialno nevarnost, da ta pravočasno prilagodi način vožnje glede na razmere.