Podjetji bosta izkoristili spremembe, ki se obetajo leta 2026, kot kaže je to pravi čas za vstop.

Herbert Diess, izvršni predsednik skupine Volkswagen, je zdaj še uradno potrdil govorice o vstopu Porscheja in Audija v formulo 1, poroča siol.net.

2026 se obetajo spremembe

Oba proizvajalca premijskih avtomobilov znotraj skupine bosta v najelitnejše dirkaško tekmovanje vstopila ločeno pod svojimi imeni leta 2026, ko v formuli 1 prihaja do sprememb pravil.

Diess je o tem spregovoril preko dogodka v živo na kanalu YouTube, ko je sodeloval v posebnem pogovoru, imenovanem “dialog z Diessom”. Kot je pojasnil, je zaradi sprememb pravil v letu 2026 zdaj pravi čas za vstop v svet formule 1. Če bi zamudili ta rok, potem vsaj desetletje spet ne bi bil pravi čas za vstop v kraljico športa.

Odločitev so sprejeli že zdaj, skupina volkswagen namreč potrebuje tri do štiri leta, da razvije motor za formulo 1, zato je bilo nujno odločitev sprejeti čim prej.

Formula 1 vedno bolj popularna čez lužo

Diess je po poročanju siola še pojasnil, da so se za vstop odločili tudi zato, ker tekmovanje spremlja vedno več Američanov in v zadnjem času postaja izredno popularno tudi v Aziji.

Če pogledate k največjim športnim dogodkom na svetu, je v svetu motošporta resnično edino Formula 1, ki nekaj šteje in postaja zelo raznolika. Če se lotimo motošporta, moramo vstopiti v Formulo 1, kjer je učinek največji. A v Formulo 1 ne moreš vstopiti, če se ne odpre tehnološko okno. To pomeni, da mora priti do sprememb pravil, če želiš priti zraven: tako vsi začnejo znova z enakega mesta,” je še povedal Diess.

Pri razvoju motorja menda trenutno prednjači Porsche, ki ga neuradno že povezujejo z Red Bullom, medtem, ko bi Audi utegnil sodelovati z McLarenom.