FOTO in VIDEO: BMW predstavil svoj prvi avtomobil na vodik

Uredništvo , 05.03.23 ob 09:06

Nemški avtomobilski velikan BMW je predstavil svoj prvi avtomobil na vodikov pogon.

FOTO in VIDEO: BMW predstavil svoj prvi avtomobil na vodik

Športni terenec iX5, ki izhaja iz priljubljenega modela na bencinski, dizelski ali hibridni pogon X5, naj bi predstavljal mejnik v razvoju vozil na alternativni pogon. Letos bodo izdelali nekaj manj kot sto vozil, ki bodo sprva na voljo le strokovni javnosti.

Kot so ta teden objavili na spletnih straneh bavarske družbe, je iX5 plod štiriletnega razvoja, ki mu bodo zdaj sledili preizkusi pri različnih ciljnih skupinah. V prosti prodaji ga še ne bo. Proizvajali ga bodo v centru za razvoj in inovacije, ki ga je BMW odprl v Münchnu.

Vodik je vsestranski vir energije, ki ima ključno vlogo v procesu energetskega prehoda in s tem pri varstvu podnebja. Navsezadnje je to eden najučinkovitejših načinov shranjevanja in prenosa obnovljive energije,” je dejal predsednik uprave družbe Oliver Zipse.

Električna vozila ne morejo predstavljali zelenega prehoda

Vodik je po njegovih besedah “manjkajoči košček sestavljanke, imenovane mobilnost brez izpustov”. Električna vozila sama po sebi ne morejo zagotoviti popolnega zelenega prehoda na področju mobilnosti, je dodal.

Glavne prednosti vozil na vodik so daljši doseg kot pri električnih vozilih, precej hitrejše polnjenje in vodna para kot edini izpust. Največje slabosti pa so trenutno še zelo majhno število polnilnic, višja cena goriva ter višje cene in skromnejša ponudba avtomobilov s takšnim pogonom.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu