Maribor je v zadnjih letih postal pravo prizorišče za izražanje enakosti in strpnosti. Poleg tega, da je letos že tretjič izobešena mavrična zastava, je Mestna občina Maribor tudi večletna častna pokroviteljica Parade ponosa. Vendar pa so se kljub vsej podpori in odprtosti v soboto zgodili kar trije incidenti, o katerih smo v preteklih dneh že poročali.

Že v soboto je prisotna ga. Alenka Iskra – predsednica odbora za mladino, šolstvo in šport poudarila: “Želim si, da bi tudi mesto Maribor vsak dan, v vsakem trenutku izkazovalo odprtost in seveda podpiralo prizadevanja vseh tistih, ki se morajo boriti, da so priznani, enakopravni. Pa ne gre samo o spolu ali katerokoli skupini. V družbi ne smemo izključevati nikogar.

Po dogodku je prišlo do konflikta

Sobotnega dogajanja se je med drugimi udeležil tudi kandidat Stranke mladih – Zeleni Evrope na lokalnih volitvah, gospod Renato Volker, ki je po sami paradi preprečil poskus odtujitve slovenske zastave s strani skupine mladoletnikov. Pri tem je bil fizično napaden in kasneje celo oskrbovan na urgenci. Incident, ki se je zgodil v prisotnosti njegove matere, je sprožil širše razprave o nasilju in pravicah, začeli pa smo prejemati tudi razne odzive.

G. Volker je po napadu zatrdil, da je še zmeraj pripravljen stopiti v prve vrste, v kolikor bi se bilo potrebno boriti za pravice mladih, ne glede na sobotni incident.

Odzvala se je Mestna občina Maribor

Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto,” je sporočil župan. Svojo zavezanost do tega stališča pa je občina nedavno potrdila tudi z odzivom na nasilne incidente, ki so se zgodili takoj po paradi.

Nasilje na Paradi ponosa ali katerem koli dogodku je nesprejemljivo in zaskrbljujoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja.

V svojem odzivu so ponovno vzpodbudili k takojšnji prijavi nasilnih dejanj pristojnim organom, s čimer so jasno sporočili, da nasilje v kakršnikoli obliki ne bo tolerirano.