Na celjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za 66-letnega Branka Krkleca iz naselja Škofija na območju občine Šmarje pri Jelšah, ki mu tožilstvo očita umor dveh pomočnikov sodnega izvršitelja februarja letos. Krklec je na naroku povedal, da ne priznava krivde za omenjena umora. Sojenje naj bi se tako začelo 9. novembra.

Prijavila ga je soproga

Oba pomočnika sta februarja letos prišla h Krklecu po službeni dolžnosti zaradi rubeža vozila, ta pa se je razjezil in ju ustrelil. Krklec je tako hudo poškodoval 27-letnega pomočnika izvršitelja, da je ta umrl že na kraju, 42-letna pomočnica izvršitelja pa v bolnišnici. Policiji je dogodek prijavila storilčeva žena, aretirali so ga na njegovem domu.

Obtožnica Krkleca bremeni, da je umora storil iz maščevalnosti in nizkotnih nagibov. Za vsako od dejanj mu grozi najmanj 15 let zapora. So pa v preiskavi ugotovili, da je bil Krklec v času dejanj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

V nadaljevanju sojenja bo Krklec podal svoj zagovor.

Obtoženčev zagovornik po uradni dolžnosti odvetnik Marko Meznarič je danes predlagal vrsto dokaznih predlogov. Tako med drugim predlaga pridobitev zdravstvene dokumentacije med bivanjem obtoženega v celjskem priporu. Predlagal je tudi izdelavo forenzičnega mnenja o tem, koliko razpršila je uporabil pomočnik izvršitelja, ki je z njim brizgnil Krkleca v obraz.

Meznarič je tudi predlagal dopolnitev poročila sodno-medicinske stroke o tem, s katere razdalje je obtoženec streljal v žrtvi.

Med predlogi je tudi predlog dopolnitve psihiatričnega izvedenskega mnenja, saj naj ne bi bile upoštevane vse okoliščine na kraju umora. Po Meznaričevih besedah je predlagal tudi pregled oblačil obtoženega, saj je v obtožnici navedeno, da je Krklec pištolo, s katero je ustrelil oba pomočnika sodnega izvršitelja, imel v žepu trenirke, čeprav naj bi bila trenirka brez žepov.

Tožilka Maja Lajh se bo o zagovornikovih predlogih opredelila v nadaljevanju sojenja, ko jih bo dobila v pisni obliki. Danes pa je že nasprotovala pridobitvi omenjene zdravstvene dokumentacije, saj meni, da Meznarič ni pojasnil, kaj bi dokazoval s to dokumentacijo.

Nasprotuje tudi predlogu za izdelavo mnenja, kakšno količino razpršila je uporabil pomočnik sodnega izvršitelja, in dopolnitvi mnenja o strelnih razdaljah.

Lajhova pa je predlagala, da se zasliši izvedenec psihiatrične stroke, ki bo povedal, kakšno je psihično stanje obtoženega.

STA