Konzorcij Film in Maribor, ki od leta 2019 deluje v Mariboru, je organizar posvet "Na poti do mestnega kina" v Vetrinjskem dvoru. Prisotni so se pogovarjali o prihodnosti mestnega kina v Mariboru ter si ogledale projekcijo kratkih palestinskih filmov festivala Nazra.

V letošnjem letu je konzorcij Film in Maribor uspešno kandidiral na razpisu Ministrstva za kulturo za sofinanciranje podpornih projektov nevladnih organizacij v kulturi, kar omogoča članicam konzorcija nadaljevanje aktivnosti v smeri vzpostavljanja boljših pogojev na področju filma v Mariboru. V konzorciju od poletja 2023 aktivno delajo štiri nevladne organizacije iz področja filma,in sicer Pekarna Magdalenske mreže, Film Factory, Mitra Productions in Zavod MARS.

Odhodi filmarjev iz Maribora 

Kot nam je povedala Urška Breznik iz Pekarna Magdalenske mreže, konzorcij v Mariboru ustvarja pogoje za kakovostni film, ki ga razumejo kot prikazovanje filmov, vzgoja občinstva, produkcija ... "Zmeraj razmišljamo na glas o tem ter izvajamo aktivnosti, da bi Mestna občina Maribor končno dobila mestni kino. Konzoricij je bil pred dvema letoma uspešen s ciklom kratkih animiranih filmov v Lutkovnem gledališlu Maribor, kjer smo vzpostavili redni program, ki bi ga lahko imenovali tudi program mestnega kina, seveda od podpori občine in lutkovnega gledališča. Program se zdaj občasno nadaljuje, ključno pa je, da mesto dobi prostor, ki se imenuje mestni kino. Vse omenjene organizacije ves čas delamo svoje vsebine s področja filma," je omenila. 

Za zdaj je jasno, tako je napisano tudi v predlogu lokalnega kulturnega programa, da naj bi mestni kino dobil svoje prostore v nastajajočem centru Rotovž, kdo in na kakšen način bi kino upravljal, pa zdaj ni znano. Je pa Mojca Pernat iz Film Factory opozorila, da v Mariboru zaznavajo odhode filmskih producentov v Ljubljano ali tujino, ker pri nas ni nobene vzgojno izobraževalne institucije. "Še vedno nimamo mestnega kina, vsa strokovna srečanja so centralizirana v Ljubljani. Zdi se nam škoda, ker ima Maribor veliko filmskih ustvajralecv, ki so pomembni."