Dijaki srednje trgovske šole v Mariboru bodo praktične izkušnje nabirali tudi v učni prodajalni v šoli.

Srednja trgovska šola Maribor letos praznuje 140-letnico delovanja. Ob tej posebni priložnosti so v prostorih šole uredili učno prodajalno, ki bo tako mladim kot odraslim, ki se na tej šoli izobražujejo, približala delo trgovca. »Slogan naše šole je skupaj do uspeha in tako smo skupaj z dijaki in učitelji vložili veliko truda, da smo popolnoma brezplačno pridobili opremo od trgovinske družbe Tuš in Špar,« je povedala ravnateljica Tanja Lakoše.
Dijaki se v trgovini preizkušajo kot kupci in prodajalci. Učijo se kako se znajti v določeni situaciji.
Osebni stik prodajalca s kupcem ter strokovnost je v tem poklicu zelo pomembna. V prodajalno so vključeni vsi izobraževalni programi, ki se sicer med seboj povezujejo: ekonomski tehnik, aranžerski tehnik, trgovec, ekonomski tehnik PTI in administrator. Ti se bodo preizkušali tako kot kupci kot prodajalci. »Prodajalci vadijo tehniko prodajnega postopka, kako postaviti izdelke na police, tudi administratorji so vložili veliko truda, kako pridobiti dobavitelje, da dobimo blago na prodajne police. Vaja dela mojstra,« še dodaja ravnateljica.

»Vadimo tudi tehniko prodaje in psihologijo prodaje, kupci so namreč zelo različni,« je dejala Sabina Kavčič, ki na šoli poučuje strokovne predmete.
Ni dovolj le teorija, pomembno je, da to znamo uporabiti tudi v praksi.
Darinka Medved Gerečnik vodja izobraževanja odraslih nam je pojasnila: »Vsi znajo teorijo, se jo naučijo, ampak, ko pridejo v to situacijo marsikaj pozabijo. Včasih se ne spomnijo niti, da prodajalec najprej pozdravi kupca in ne kupec prodajalca. V praksi je vse drugače.«.
Dijaki prvih letnikov se tako začnejo učiti že takoj v prvem letu izobraževanja ter si tako pridobijo izkušnje s katerimi jim je nato olajšana praksa v trgovinah. »Prodajalec se more znati postaviti v vsako situacijo, ne srečamo se le s prijaznimi kupci, imamo tudi tečne in nesramne,« nam je dejala dijakinja Medina Gračić.