Lokalno

»Z delom jim ne moremo pomagati, smo pa jim na ta način«

Damjan Veršič, 16.08.23 ob 05:55

Kmetija Pignar iz Gorišnice je včeraj kmetom na poplavnih območjih darovala 22 bal krme za živino.

»Z delom jim ne moremo pomagati, smo pa jim na ta način«

Da smo Slovenci solidarni in znamo stopiti skupaj, se v teh dneh kaže domala na vsakem koraku. Ne le da je v ponedeljek na dan solidarnosti na tisoče prostovoljcev pomagalo pri čiščenju posledic vremenske ujme, ogromno je tudi posameznikov, ki so prizadetim v poplavah pripravljeni priskočiti na pomoč z denarjem in materialom.

Na kmetiji Pignar v Gorišnici so se tako odločili, da bodo pomagali s krmo. Včeraj, na praznik Marijinega vnebovzetja, so natovorili 22 bal krme za živino in jih v organizaciji Kmetijske zadruge Ptuj odpeljali kmetom na poplavnem območju savinjske regije. Gospodar kmetije Mitja Pignar nam je povedal, da so rade volje priskočili na pomoč, saj imajo tudi sami živino in vedo, kako je, ko je človek v stiski. »Letos smo do zdaj dobro prišli skozi, imamo viška krme in zakaj je ne bi darovali tistim, ki jo potrebujejo. Z delom jim ne moremo pomagati, smo pa jim na ta način.« Sami imajo v hlevu 150 živali, večino travinja so že pospravili, upajo še na dobro koruzno letino.

Neurja so jim letos v glavnem prizanesla, v manjšem obsegu je sicer padala toča. Med drugim pridelujejo ptujski lük in v povezavi z njim bodo v prihodnje naredili še eno humanitarno akcijo: »Lük smo že pospravili, načrtujemo, da bi v povezavi z njim organizirali akcijo, da bodo imeli ljudje nekaj za ozimnico.« Mitjeva žena, Anja Pignar, je sicer vodja skupine pridelovalcev ptujskega lüka z zaščiteno geografsko označbo.