Policisti so bili včeraj ob 10.30 uri s strani občanke obveščeni, da je otroka na cesti v bližini Murske Sobote, minuli ponedeljek okrog 14. ure neznanec ogovoril in vabil v vozilo.

Otroku pokazal, naj vstopi v avto

Na spletu je zaokrožilo sporočilo, da je včeraj spet prišlo do incidenta, ko naj bi voznik kombija otroku na poti iz šole namignil, naj prisede v avto, oziroma kombinirano vozilo. Dogodek smo preverili pri pristojni policijski upravi.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je omenjenega dne otrok po pločniku potiskal kolo. Malo pred domom otroka, naj bi na pločnik zapeljal bel kombi. Neznan moški je iz vozila, skozi spuščeno steklo, s kretnjo roke pokazal otroku naj pride bližje. Govoril ni ničesar. Otrok je s kraja zbežal. Policistom v opravljenem razgovoru z otrokom ni uspelo pridobiti dovolj dejstev, ki bi nakazovala na storitev morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška oz. da bi potrdili navedbe iz prijave starša od otroka” so pojasnili murskosoboški policisti.

Ne gre za edinstven primer

V Policiji se občasno srečujejo s takšnimi obvestili. “Policisti vedno takoj reagiramo, zberemo prve informacije in zadeve spremljamo, predvsem v smeri identifikacije neznancev in ugotavljanja namena,” pojasnjujejo policisti.

Da bi se neljubim dogodkom izognili, so policisti pripravili nekaj opozoril in navodil, kako ravnati v primeru, če se otroku zgodi, da naleti na nekoga, ki bi ga nagovarjal k vstopu v vozilo.

“Staršem svetujemo naj se z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah, ter naj jih opozorijo, da:

– naj ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb in naj ne sledijo neznanim osebam ne glede na obljube, da bodo kaj dobili (razna darila). Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudbi zoperstavijo z odločnim NE.

– otrokom je treba pojasniti, naj si v takšnih primerih zapomnijo čim več podrobnosti (opis osebe, vozila ipd.), zatem pa takoj pristopijo do najbližje odrasle osebe in ji takoj povedo kaj se je zgodilo, odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, ga zaščitijo in nemudoma o tem obvestijo policijo na 113.”