V začetku novembra, ko goduje sv. Lenart, v Lenartu tradicionalno praznujejo občinski in farni praznik. Zaradi epidemioloških razlogov je bilo praznovanje v zadnjih dveh letih močno okrnjeno; v letu 2020 sploh ni bilo prireditev, v lanskem letu pa jim je uspelo izpeljati samo osrednjo občinsko slovesnost, s katero so zaznamoval 825. obletnico prve pisne omembe Lenarta, in farno žegnanje, ki je potekalo brez spremljevalnega programa.

Letošnje praznovanje bo znova takšno kot v predkoronskem obdobju. V petek, 21. oktobra, je v lenarški športni dvorani potekal turnir v odbojki, naslednji torek, 25. oktobra, pa bo tam potekal še turnir v namiznem tenisu. 27. oktobra se v cerkvi sv. Lenarta obeta koncert učencev Glasbene šole Lenart, isti dan bo v športni dvorani turnir v badmintonu.

Eden večjih dogodkov občinskega praznika bo 28. oktobra, ko bo v Galeriji Konrada Krajnca v Lenartu otvoritev razstave, predstavitev monografije Konrada Krajnca ob 55-letnici likovnega ustvarjanja, 30-letnici likovne šole in galerije. 4. novembra popoldne bo najprej v športni dvorani turnir v košarki (trojke), ob 18.00 uri pa se bo v domu kulture začela proslava v počastitev praznika občine Lenart.

Svetniki so že potrdili prejemnike občinskih priznanj

Občinski svet v Lenartu se je v tem tednu sestal na zadnji seji v sestavi tega mandata. Osrednja točka je bil sklep o potrditvi priznanj občine Lenart, ki jih bodo zaslužnim podelili na osrednji proslavi. Plaketo Občine Lenart tako letos prejmeta Danilo Ljubec iz Zgornje Voličine in Propoint – čistilni servis Danijel Zemljič iz Lenarta. Bronasti lenarški grb bodo podelili Anici Šešerko iz Spodnje Voličine, Mesariji Bauman (Bauman Peter s.p.) iz Lenarta in Kolesarskemu klubu TBP Lenart. Srebrni lenarški grb prejmeta Reševalna služba Zdravstvenega doma Lenart in Društvo vinogradnikov Lenart. Zlati lenarški grb pa gre tokrat v roke Darku Škergetu iz Lenarta. Ob tem bodo nagradili še uspešne učence, dijake in študente ter podelili županova priznanja.

Zlati lenarški grb gre tokrat v roke Darku Škergetu iz Lenarta.

5. novembra bo na ploščadi na Trgu osvoboditve v Lenartu martinovanje s krstom mošta in zabavo z glasbeno skupino Srčni muzikanti. Organizatorja dogodka sta Občina Lenart in Društvo vinogradnikov Lenart. 6. novembra bo tradicionalna lenarška nedelja, ko bo na Trgu osvoboditve vsakoletno žegnanje. Na stojnicah bo ponudba vin domačih vinogradnikov, domačih dobrot in izdelkov drugih lokalnih društev. Ob 10.30 se bo v župnijski cerkvi začela slovesna sveta maša, uro kasneje pa se bodo na osrednjem trgu v Lenartu predstavili Slovenskogoriški pihalni orkester Mol Lenart, Folklorna skupina Jurovčan, Maxi trio in Folklorna skupina KD Sveta Ana.

FOTO: Askari/Fotografija je iz leta 2021

8. novembra bo v domu kulture na ogled Motovilčica, predstava za otroke Gledališča iz desnega žepka, 9. novembra pa bodo praznovanje sklenili v lenarški knjižnici s Piko Nogavičko na obisku in predstavo Ušiva sodba v Polžjem Dolu v izvedbi Lutkovne skupine Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol.