Organizatorji pričakujejo več kot 300 tekmovalcev iz vse Evrope.

V Lenartu, na tamkajšnjem Športno rekreacijskem centru Polena, bo od 26. do 28. avgusta potekalo evropsko prvenstvo v pasjem frizbiju. Gre za največji dogodek v tej disciplini, ki bo privabil več kot 300 tekmovalcev iz vse Evrope.

Člani Kinološkega društva Fenrir so ustanovili športno predstavitveno skupino Leteče tačke, ki se ukvarja s promocijo pasjega frizbija v Sloveniji. Uradni začetki te dejavnosti segajo v leto 2007, v letu 2019 pa so se vsi trenerji in predstavniki največjih slovenskih klubov (ŠKD Krim, KD Maribor in Društvo Fenrir) podpisali pod Slovenski kodeks igranja pasjega frizbija (SKIPF).

“Na Kinološkem društvu Maribor smo to dejavnost začeli ponovno oživljati. Gre za zelo lep šport, ki je atraktiven tudi za gledalce. Sprva smo evropsko prvenstvo želeli organizirati v Mariboru, ker pa med odgovornimi ni bilo interesa, smo se odločili za Lenart, kjer so nas sprejeli odprtih rok. Po dveh sušnih letih zaradi covida tako evropsko prvenstvo prvič organiziramo v Sloveniji,” nam je povedal Andrej Eder s Kinološkega društva Fenrir.

Prvenstvo bo potekalo v treh disciplinah, vstop za obiskovalce bo prost

V treh dneh tekmovanj se bo pomerilo nekaj več kot 300 parov (vodnik + pes) iz dvajsetih držav, prvenstvo pa bo potekalo v treh disciplinah. V prostem slogu (Super Open in Bonsai razred) bomo lahko spremljali pasje trike s frizbijem, ki so časovno omejeni in spremljani z glasbo. Disciplina minidistance (Super Pro Toss & Fetch) je klasična v pasjem frizbiju, v njej pa morajo tekmovalci z enim frizbijem, ki se meče na polju, dolgem 50 metrov, osvojiti karseda veliko točk, pri čemer se točkujejo skoki, ulovljeni frizbiji v skoku in ulovljeni frizbiji v sredinski coni. V disciplini longdistance (The Quadruped) pa šteje dolžina ujetega frizbija. Obstajata pa še dve disciplini, Division 2 Freestyle in Pro Toss & Fetch, ki sta namenjeni začetnikom in ne štejeta za evropski naslov.

Med vsemi tekmovalci bo v Lenartu sodelovalo od 10 do 15 slovenskih parov, ki v glavnem prihajajo iz Ljubljane in Maribora. 26. in 27. avgusta bo na lenarški Poleni na sporedu redno tekmovanje, 28. pa veliki finale. “Vstop za obiskovalce bo prost, na Poleno lahko pridejo med 9.00 in 18.00 uro.”