V prihajajočem koncu tedna bodo po številnih krajih spreminjali mošt v mlado vino. V občini Duplek bo letošnje osrednje martinovanje potekalo v organizaciji Vinogradniško vinarsko turističnega društva Trta, ki v soboto, 11. novembra, že tradicionalno vabi na plato pred kulturni dom v Koreni, v primeru slabega vremena pa v dvorano kulturnega doma.

Anji Simonič bodo podaljšali mandat

Martinovanje se bo začelo ob 16. uri. Najprej bodo odstranili klopotec, ki je postavljen pred dvorano, nakar si bodo obiskovalci lahko ogledali otroško folkloro, sledi nastop folklorne skupine KUD Breznar Tonček iz Korene. V nadaljevanju bodo, kot nam je povedal Branko Škof, predsednik društva Trta, še za eno leto podaljšali mandat aktualni vinski kraljici Anji Simonič, ki vinsko krono nosi od zadnjega martinovanja. »Ker je delala dobro, ji bom dali še en mandat.« Anja Simonič prihaja iz znane vinogradniške družine v Koreni, ki obdeluje okoli štiri tisoč trt. Pravi, da si bo svoj prvi mandat vinske kraljice zapomnila po druženju z vinogradniki, ocenjevanju vin in izboru kraljičinega vina. Izbrala je rumeni muškat, ki ga je pridelal Anton Slanič. Novega mandata se že veseli in dodaja, da jo čakajo še številne naloge.

Po nastopu moškega pevskega zbora KUD Breznar Tonček sledi šaljivi krst mošta, ki ga bodo pripravili člani folklorne skupine omenjenega kulturno umetniškega društva. Nastopili bodo tudi Dvorjanski muzikanti, Fantje izpod Vurberka, … od 18. ure dalje pa pripravljajo zabavo z ansamblom Ajda.

Upokojenci organizirajo srečanje na Vurberku

Tako imenovano štajersko novo leto bodo zaznamovali tudi v Društvu upokojencev Vurberk. V soboto, 11. novembra, od 12. ure dalje organizirajo srečanje v kulturnem domu na Vurberku. »Poleg dobre hrane in rujne kapljice ne bo manjkal niti mošt, ki bo ta dan vino postal. Seveda bo čas za klepet, pa tudi “plesni čevlji” bodo prišli na svoj račun,« so zapisali v vabilu.