Sveti Jurij v Slovenskih goricah

Še pred prvošolci je v razred sedla generacija ’51

Damjan Veršič, 21.08.23 ob 03:45

Sošolci, ki so osnovno šolo v Jurovskem Dolu obiskovali od leta 1958 naprej, so obujali spomine.

Še pred prvošolci je v razred sedla generacija ’51

Na pobudo nekdanjega starešine Lovske družine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Franca Krivca so se v Jurovskem Dolu zbrali sošolci letnika 1951. To je bilo njihovo šesto srečanje, ki se ga je udeležilo 20 nekdanjih sošolcev, 29 jih je sicer še živečih (12 sošolk in 17 sošolcev). Razselili so se domala po vsej Sloveniji, nekateri živijo tudi v Nemčiji in Avstriji. Tovrstnih srečanj se vedno radi udeležujejo, prvega so pripravili leta 1996, naslednjega 2001. leta, ko so se srečali z abrahamom, tretjega v letu 2006, četrtega 2012, ko so bili stari 60 let, in predzadnjega leta 2016.

Še posebej zanimiva izkušnja je bil obisk šole, v katero so začeli hoditi leta 1958. Sedanje stanje, ko je objekt dozidan in prenovljen, je seveda povsem drugačno kot v času, ko so oni hodili v šolo, so se pa vseeno posedli v učilnico prvega razreda, in to približno tako, kot so sedeli nekoč. Ob tem pa obujali spomine na mladost in povedali kakšno iz osnovnošolskih dni. Pozdravila jih je tudi ravnateljica Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol Vesna Breznik in jim predstavila delo na šoli ter načrte za naprej. “V šolo smo hodili osem let. Takrat so učitelji vse predmete poučevali v istem razredu, ni bilo menjav,” pove Krivec. Po ogledu šole so srečanje nadaljevali v domači cerkvi z mašo za pokojne sošolce, druženje pa sklenili v bližnjem gostišču. Dogovorili so se, da se leta 2026, ob svoji 75. obletnici, znova srečajo.

Zajem zaslona/Tik Tok Maksimiljan Krautič

Vesna Breznik, ravnateljica šole, nam je povedala, da je gostom pri obujanju šolskih spominov z zanimanjem prisluhnila. Kjer je zdaj na primer kabinet biologije in kemije, je bila prej razdelilna kuhinja. Telovadnice v tistih časih ni bilo, so pa imeli zunanje igrišče. Če so želeli biti pozimi na toplem, so morali poskrbeti za drva.

V novem šolskem letu bodo imeli 23 prvošolcev

Prvega septembra bo v jurovsko osnovno šolo prvič sedlo 23 prvošolcev, v vrtec je trenutno vpisanih 84 malčkov. V zadnjih letih se skupno število otrok v šoli povečuje; lani jih je bilo 175, v novem šolskem letu jih bo 186.