V športno dvorano na Sveto Ano danes zvečer ob 19. uri prihajajo legendarni Štirje kovači, ki veljajo za najstarejši neprekinjeno delujoči narodno-zabavni ansambel na svetu. Od leta 2021 je zato skupina vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, letos septembra pa bodo zazanamovali 70 let delovanja. 

Člani ansambla Andrej Šmon (klarinet), Andrej Hudobreznik (trobenta), Jože Sedar (kitara), Srečko Sedar (pevec), basist Zdenko Zdovc, pevka Hermina Šegovc in gonilna sila Franc Šegovc so se odzvali povabilu Kulturnega društva Sveta Ana, ki nocoj prireja tradicionalno prireditev Za domače po domače. S povabilom se jim bodo zahvalili za njihov izjemen glasbeni prispevek za slovensko narodno identiteto, kulturo in nasploh muzikologijo. "Pustili so svojstven in neizbrisen pečat, nenazadnje so Avseniki o Francu Šegovcu zapisali, da takšne glasbe, kot jo dela on, oni ne bodo nikoli naredili, tako kot jo delajo oni, pa tudi on ne. Gre za izjemno pohvalo," je povedala predsednica društva Suzana Breznik Rejak.

Začeli bodo domači izvajalci 

Prireditev Za domače po domače, ki jo prirejajo že od leta 2011, se bo sicer začela z nastopi skupin kulturnega društva: dramske sekcije (skeč), folklorne skupine, cerkveno-prosvetnega pevskega zbora, ki bo pel pesmi Štirih kovačev. Predstavila se bodo tudi družina Šijanec - Urbanič, družina Breznik s prijatelji, harmonikar Lin Kop in Družinski frajtonarji. 

Nakar bo zbor s pesmijo na oder priklical člane legendarne skupine, ki bodo pred občinstvo prišli v spremstvu foklornikov. Sledi približno 40 minut njihovega programa, ob koncu jim bo župan občine Sveta Ana Martin Breznik izročil zahvalno listino občine za njihov prispevek h kulturi in narodni identiteti. 

Nastopa se zelo veselijo 

Štirje kovači na Sveto Ano prihajajo prvič, so pa že večkrat nastopali v bližnjem Benediktu. Hermina Šegovc nam je povedala, da se nastopa zelo veselijo: "Obiskovalci bodo slišali naše ponarodele skladbe, zagotovo ne bodo manjkale Kam le čas beži, Rženova tinka, ki ima na Facebooku že skoraj milijon ogledov, Pridi zvečer - najstarejši valček, ki  je nastal leta 1953, torej že eno leto pred našim ansamblom, ter še številne druge stare in tudi nove melodije." Podrobneje o ansamblu in njihovi 70-letnici lahko preberete na tej povezavi. 

Prireditev je brez vstopnine, zaželeni so prostovoljni prispevki.