Marsikdo ne ve, da imamo v Sloveniji ansambel, ki je vpisan v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Gre za Štiri kovače, najstarejši neprekinjeno delujoči narodno-zabavni ansambel na svetu, ki bo letos septembra upihnil 70. svečko. Ob vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov leta 2021 je deloval 65 let in 103 dni, letos ob okrogli obletnici načrtujejo nov vpis v omenjeno knjigo. 

Ansambel so leta 1954 ustanovili štirje fantje, ki so bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne kos v Slovenj Gradcu. Ustanovni člani so bili baritonist Viktor Breznik, klarinetist in saksofonist Maks Klančnik, trobentar in pevec Tine Lakovšek ter harmonikar in pevec Franc Šegovc.

Zadnjih enajst let se zasedba ni spreminjala 

V vseh letih delovanja se je v ansamblu zamenjalo le 12 članov, zadnjih enajst let se zasedba ni spreminjala. Andrej Šmon (klarinet) in Andrej Hudobreznik (trobenta) v ansamblu delujeta enajst let, Jože Sedar (kitara) v ansamblu igra že 35 let, njegov brat Srečko Sedar (pevec) 34 let, prav toliko let tudi basist Zdenko Zdovc. Že več kot 50 let prepeva v ansamblu Hermina Šegovc, njen mož Franc Šegovc pa kot soustanovitelj ansambla in njegova gonilna sila prepeva in igra na haromoniko že 70 let. V vseh teh letih so njihove skladbe izšle na 47 nosilcih zvoka (vinilne plošče, kasete, zgoščenke), zanimiv pa je tudi podatek, da v 70 letih niso niti enkrat odpovedali kakšnega koncerta. 

[[image_1_article_63987]]

Na Sveti Ani bodo nastopili prvič 

Člane legendarnega ansambla Štirje kovači boste lahko videli in slišali v soboto, 20. aprila, ob 19. uri v športni dvorani na Sveti Ani, kamor prihajajo na povabilo tamkajšnjega kulturnega društva. Nastopili bodo na že tradicionalni prireditvi Za domače po domače. Predsednica društva Suzana Breznik Rejak, ki tudi sama prihaja s koroškega konca, nam je povedala, da se jim bodo s povabilom na prireditev zahvalili za njihov izjemen glasbeni prispevek za slovensko narodno identiteto, kulturo in nasploh muzikologijo. "Pustili so svojstven in neizbrisen pečat, nenazadnje so Avseniki Francu Šegovcu zapisali, da takšne glasbe, kot jo dela on, oni ne bodo nikoli naredili, tako kot jo delajo oni, pa tudi on ne. Gre za izjemno pohvalo." Slavko in Vilko Avsenik sta namreč sodelovala s Štirimi kovači, Vilko je bil dolga leta njihov producent. 

Prireditev Za domače po domače se bo sicer začela z nastopi domačih glasbenikov in folklorne skupine, ne bodo manjkali niti humorni vložki dramske sekcije kulturnega društva, ob koncu pa bodo na oder stopili Štirje kovači. Občina Sveta Ana jim bo ob tej priložnosti podelila posebno priznanje. 

Na tistem koncu zelo radi nastopajo 

Pevka Hermina Šegovc nam je povedala, da na Sveto Ano prihajajo prvič, so pa že večkrat nastopali v bližnjem Benediktu. "V Slovenskih goricah in naprej v Prlekiji in Prekmurju zelo radi nastopamo, to je naše priljubljeno območje. Nastopa na Sveti Ani se zelo veselimo. Obiskovalci bodo slišali naše ponarodele skladbe, zagotovo ne bodo manjkale Kam le čas beži, Rženova tinka, ki ima na Facebooku že skoraj milijon ogledov, Pridi zvečer - najstarejši valček, ki  je nastal leta 1953, torej že eno leto pred našim ansamblom, ter še številne druge stare in tudi nove melodije."

Septembra bodo predstavili dokumentarni film 

Ansambel veliko nastopa na presenečenjih ob rojstnih dnevih in raznih obletnicah, pred kratkim so presenetili abrahamovca v Gočovi v občini  Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Nastop na Sveti Ani bo njihov prvi večji ob letošnji 70-letnici. Ob septembrski obletnici klasičnega koncerta v Slovenj Gradcu ne bo, bodo pa v sodelovanju z RTV Slovenija posneli dokumentarni film o ansamblu, ki ga bodo takrat v okviru občinskega praznika v Slovenj Gradcu tudi predstavili. "Želja je bila, da bi Štirje kovači še enkrat zaigrali na Triglavu. Ker pa imamo Korošci Uršljo goro, bomo junija tam ob 70-letnici še enkrat zaigrali in zapeli," nam je še povedala Hermina. Zelo ponosni so na to, da jim je Mestna občina Slovenj Gradec uredila zelo dobro obiskan muzej, kjer je stalna razstava o ansamblu.