Danes je po slovenskih šolah in vrtcih že desetič potekal »nadomestni« tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil prestavljen z lanskega tretjega petka v novembru.

Po šolah, vrtcih in drugih zavodih so danes ponudili tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolka, vse domačega izvora. Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo RS Aleš Irgolič je danes z otroki zajtrkoval v Osnovni šoli Sveta Ana v Slovenskih goricah.

Sprejema sta se udeležila tudi župan in predsednik čebelarskega društva

Ravnatelj šole Boris Mlakar nam je povedal, da se je Irgolič, ki je sicer domačin na Sveti Ani, sam odločil za obisk šole. “Pri sprejemu na šoli sta se nam pridružila tudi župan Silvo Slaček in predsednik Čebelarskega društva Sveta Ana Jože Kolarič. Po zajtrku smo si ogledali šolo, tudi podružnico v Lokavcu, vrtec, odšli smo tudi na naš osrednji trg, kjer je potekal dan odprtih vrat čebelarjev. Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju.”

Po zajtrku smo si ogledali šolo, tudi podružnico v Lokavcu, vrtec, odšli smo tudi na naš osrednji trg, kjer je potekal dan odprtih vrat čebelarjev.

Ob zajtrku je Irgolič izpostavil: »S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želimo ozaveščati o tem, kako pomembna je lokalna hrana, torej, da ne pride na mizo hrana, ki prepotuje več tisoč kilometrov ampak, da je lokalno bolj zdravo in varno. Je pa letos tudi Mednarodno leto sadja in zelenjave, zato velja letos še dodatno opozorilo – zajtrk s sadjem super dan.«

Ponavadi tradicionalni slovenski zajtrk poteka na dan slovenske hrane, ki je vsako leto tretji petek v novembru. A ga nazadnje novembra lani zaradi epidemije covida-19 in zaprtih šol in vrtcev prvič ni bilo možno izvesti. Namesto novembra lani je tradicionalni slovenski zajtrk zato potekal danes. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije, pri njem pa sodeluje več ministrstev in ustanov s področja kmetijstva, šolstva in gospodarstva.

Na dnevu odprtih vrat je sodelovalo 10 čebelarjev

Otrokom so se danes v šolah in vrtcih pridružili tudi čebelarji, ki so osveščali o pomenu čebel in čebelarstva za pridelavo hrane ter o pomenu ohranjanja čistega okolja. Živahno je bilo tudi na trgu na Sveti Ani, kjer je potekal iz aprila prestavljeni dan odprtih vrat čebelarjev. Njihov predsednik Jože Kolarič nam je povedal, da je sodelovalo 10 čebelarjev. “Predstavljamo čebelarstvo pri Sveti Ani, na voljo je pokušina medu in medenjakov. Postavili smo tudi stojnico z medenimi produkti. Obiskali so nas učenci od prvega do šestega razreda ter višja stopnja vrtcev.”