Lokalno

Ste slišali sirene? Pretok Drave močno povečan

Uredništvo , 03.08.23 ob 19:09

Danes, okoli 18. ure je bilo v Mariboru moč slišati opozorilne sirene.

Ste slišali sirene? Pretok Drave močno povečan

Janez Polajnar z Arsa je pojasnil, da so zaradi padavin v minulih tednih reke trenutno “bogato založene z vodo”. “V vzhodni Sloveniji so na nekaterih rekah pretoki kar tri- do štirikrat večji, kot bi bili običajno v tem letnem času. Vse to bo povzročilo hiter porast vodotokov,” je napovedal.

Naraščanje rek bo silovito, predvsem v noči na petek in deloma v petek pričakujejo tako hudourniške poraste rek predvsem v severni in pa v severovzhodni Sloveniji, v petek čez dan in zlasti v noči na soboto pa v širšem porečju Podravja, Pomurja, pa tudi v porečju Savinje

Povečan pretok Drave

Močno bo deževalo tudi v Avstriji, kjer so pričeli s predpraznenjem enega od akumulacijskih jezer na reki Dravi, je popoldne v oddaji Svet na Kanalu A pojasnil hidrolog Polajnar. “Gladino bodo znižali za 150 centimetrov, kar pomeni, da bo pretok Drave v Sloveniji tekom noči in jutri kar močno porasel, tam okrog 1000 kubičnih metrov na sekundo,” je dejal. Na ta način bodo pripravili prostor za morebitne silne padavine in preprečili silovite poplave, kot smo jim bili priča 2012, je še pojasnil.