Brod v Sladkem Vrhu v občini Šentilj vas na avstrijsko stran in nazaj popelje povsem brezplačno. Lahko pa pričakujete kontrolo slovenske in avstrijske strani.

Iz občine Šentilj so sporočili, da je brod na Muri v Sladkem Vrhu ponovno odprt. Brod obratuje po priloženem voznem redu, z njim pa se lahko, ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za zajezitev širjenja covid-19, prevažajo pohodniki in kolesarji. Brod za zdaj ne prevaža avtomobilov.

Na brodu slovenska in avstrijska stran izvajata kontrole

Mag. Petra Pucko, direktorica šentiljske občinske uprave, nam je pojasnila, da brod do zdaj ni vozil zaradi veljavnih ukrepov v Sloveniji in Avstriji v povezavi z epidemijo novega koronavirusa. “Čakali smo, da smo tako s slovenske kot tudi avstrijske strani dobili dovoljenje za obratovanje broda. Za razliko od prejšnjih let pa brod za zdaj prevaža le pešce in kolesarje, medtem ko je prejšnja leta lahko prepeljal tudi kakšen avtomobil ali denimo traktor – v primeru lastništva zemljišč na obeh straneh Mure.”

Obe strani sta tudi napovedali, da bodo izvajali kontrole pri pešcih in kolesarjih glede na trenutno veljavne ukrepe. Tako je preteklo soboto poostreno kontrolo opravljala avstrijska stran, ki je preverjala hitre teste in potrdila o cepljenju in prebolelosti.

“Obe strani sta tudi napovedali, da bodo izvajali kontrole pri pešcih in kolesarjih glede na trenutno veljavne ukrepe. Tako je preteklo soboto poostreno kontrolo opravljala avstrijska stran, ki je preverjala hitre teste in potrdila o cepljenju in prebolelosti.”

Do leta 1922 je brod predstavljal edini način potovanja čez reko

Brod v Sladkem vrhu ni le obvezna turistična postojanka, če se podate v tiste kraje, ampak ima tudi izjemno kulturno-zgodovinsko vrednost, saj na tem mestu stoji že 150 let. Do leta 1922 je predstavljal celo edini način potovanja čez reko, z njegovo pomočjo pa so prenašali predvsem les in poljščine. Današnji brod je z jekleno vrvjo pritrjen na prečno vrv med bregovoma, brodar pa ga pri premikanju med njima usmerja z dolgim veslom. Brod, ki je bil obnovljen leta 2012, je težek 16 ton, pred tem pa je bil potnike čez Muro prevažal leseni brod, slednjega pa je Mura v preteklosti že večkrat odnesla. Na sredi struge je globina vode približno tri metre, brod pa je za vožnjo potrebuje vsaj meter.