Zaradi pomanjkanja obdukcijskih pomočnikov se v UKC Maribor odločajo o tem, ali naj bi umrle prevažale medicinske sestre ali kar spremljevalci bolnikov.

Fotografija je simbolična

O tem, da v zdravstvenih ustanovah primanjkuje osebja, ki bi premeščalo pokojnike, smo pred dnevi že pisali. V UKC Maribor naj bi delo vsaj šestih ljudi trenutno opravljali le trije.

Medicinske sestre so se uprle

Obdukcijskih pomočnikov je torej občutno premalo n sprva je kazalo, da naj bi to delo opravljale medicinske sestre. Te so se po poročanju 24ur uprle, pa ne zato, ker tega ne bi hotele opravljati, temveč zato, ker bi zaradi odvoza manjkale na svojem delovnem mestu, ker povsod ni hladnih sob bi tak prevoz lahko trajal tudi do pol ure.

Obdukcijski pomočniki so sicer slabo plačani, pa tudi zanimanja med bolničarji za to delovno mesto ni. Medicinske sestre naj bi se prevozu umrlih s svojih oddelkov na oddelek patologije uprle, prav tako spremljevalci bolnikov, ker da za to niso usposobljeni.

Loredan situacije ne pozna podrobno

“Pomanjkanje kadra imajo vsi zdravstveni zavodi, kako jih rešujejo, je stvar vsakega posameznega zdravstvenega zavoda. UKC Maribor ima nadzorni organ, to je Svet zavoda in preko Sveta zavoda bodo morali te stvari doreči. Sam kot minister poznam premalo organizacijsko shemo, strukturo, kako bi se zadevo dalo rešiti, a vendarle mislim, da rešitev je. Ampak kot rečeno, upravljanje, vodenje zdravstvenih zavodov je v domeni vsake bolnišnice posebej,” je pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Njegove izjave so nemara krive, da so omenjeno problematiko v Svetu zavoda bolnišnice umestili na dnevni red.

Ker so se v Mariboru medicinske sestre uprle, so želeli to delo naložiti spremljevalcem bolnikov, kjer pa se je znova zataknilo, nihče med njimi namreč za kaj takega ni usposobljen. “Spremljevalci pacientov so iz različnih poklicev, gradbeni tehniki, ekonomski tehniki, električarji, prodajalci, slaščičarji. Oni seveda niso usposobljeni za prevoz umrlih, se z umrlimi mogoče še nikoli niso srečali, tudi psihično niso pripravljeni. Gre tudi za zelo težko in zahtevno delo,” odgovarja Darja Pernek iz sindikata UKC Maribor, poroča 24ur.

Kdo bo to delo, ki zahteva dobro fizično ter predvsem psihično kondicijo opravljal, je za zdaj še preuranjeno govoriti, 24ur pa navaja, da naj bi po njihovih neuradnih podatkih to vendarle prevzele medicinske sestre. Danes sta to potrdila tudi Anton Crnjac ter Nataša Marčun Varda, ki sta pojasnila, da problematiko aktivno rešujejo, ter da so se predvsem za nočni čas dogovorili z medicinskimi sestrami, medtem ko imajo trenutno na voljo štiri obdukcijske pomočnike.