Ob zaključku leta so otroci vrtca Kobanček, ki deluje pod okriljem Osnovne šole Selnica ob Dravi, pretekli četrtek organizirali zaključno prireditev z bazarjem. Izjemno lepi izdelki so šli za med, predstava, v kateri so sodelovali vsi varovanci vrtca Kobanček z vzgojiteljicami, pa je samo podžgala obiskovalce, da so s prostovoljnimi prispevki nagradili trud otrok, je zapisala Barbara Pribožič Leka, vodja projekta Podari dih.

Selnica je lahko vzor drugim, večjim občinam

Ker si tudi otroci želijo zdravo okolje, v katerem bodo rasli, so prostovoljne prispevke z bazarja namenili novemu vrtcu in tako postali ponosni sponzorji drevesa, lipe, v Parku diha, ki ga oblikujejo okoli vrtca. S tem sponzorstvom so tako odprli akcijo Podari dih. “Gre za akcijo, ki vzpodbuja prebivalce Slovenije, da materi naravi v pomoč posadijo drevo. Iglasto, listnato, sadno, … vseeno! Vsa drevesa s pomočjo fotosinteze iz ogljikovega dioksida proizvajajo kisik, nujen za obstoj živih bitij. Vsaka žival, vsak človek vdihuje zrak vsako sekundo vsak dan svojega življenja. Brez kisika ni dihanja. Brez dihanja ni življenja. Zato Podari dih!.” pravi Pribožič Lekova. Dodaja, da se v občini Selnica ob Dravi, ki velja za manjšo lokalno skupnost, dogajajo stvari, ki bi lahko bile vzor drugim, večjim občinam. “Ena od teh stvari je želja po zmanjševanju ogljičnega odtisa. Akcija Podari dih je na eni strani usmerjena v gradnjo selniškega vrtca, ki bo ekološko sprejemljiv in zgrajen iz domačega lesa, na drugi strani pa si želimo, da preraste v vseslovensko akcijo.” Če posamezniki drevesa sami ne morejo posaditi, lahko sponzorirajo drevo, ki bo posajeno v Parku diha. Oglasila so se že večja podjetja, ki bodo donirala svoja drevesa.

V imenu Osnovne šole Selnica ob Dravi in Vrtca Kobanček so odrasli skupaj z otroki simbolično posadili prvo drevo v Parku diha v Selnici ob Dravi. Pri  zasaditvi drevesa so ob otrocih sodelovali Manja Kokalj, ravnateljica selniške osnovne šole, Suzana Prajc, direktorica občinske uprave v Selnici ob Dravi, in Martina Jaunik, pomočnica ravnateljice vrtca. S tem dejanjem so otroci uradno obeležili začetek akcije in postali prvi uradni »drevesni sponzorji« omenjene akcije.