Lokalno

Reševalci ponesrečenca iskali v Celju namesto v Velenju

Uredništvo , 14.06.23 ob 09:48

Celjski reševalci naj bi se 14 minut vozili od enega Sanolaborja v Celju do drugega, da bi našli pravo lokacijo. A ta je bila v Velenju.

Reševalci ponesrečenca iskali v Celju namesto v Velenju

Na spletu je zaokrožil zapis občanke, v katerem je opisala včerajšnji dogodek, ko je moški na avtobusni postaji pri trgovini Sanolabor v Velenju doživel epileptični napad. S starejšo gospo sta mu pomagali, ga obrnili na bok, ob tem pa so na pomoč prihiteli tudi ostali mimoidoči. Po navedbah občanke so kar trikrat poklicali na številko 112 in na reševalce čakali kar 33 minut, čeprav je trgovina Sanolabor v neposredni bližini Zdravstvenega doma Velenje.

Kot je pozneje izvedel lokalni portal Velenjčan, je bila ob klicu na interventno številko 112 aktivirana napačna enota. Dispečerski center Maribor, ki od 1. junija namesto ZD Velenje sprejema klice na številko nujne medicinske pomoči, je namreč aktiviral reševalce v Celju. A ko so ti prispeli do celjskega Sanolaborja, tam ni bilo nikogar. Celjski reševalci naj bi se 14 minut vozili od enega Sanolaborja v Celju do drugega, da bi našli pravo lokacijo. A ta je bila v Velenju.

Dispečer je glede na prve podatke klicočih sklepal, da je moški epileptični napad doživel v Celju. Ob prvem klicu na številko 112 namreč kličoči ni povedal, da gre za lekarno v Velenju, podal je le informacijo, da gre za Sanolabor pri zdravstvenem domu. “Ko je dispečer postavil podvprašanje, če je to zraven srednje šole, je bil odgovor klicočega pritrdilen. Dispečer v Mariboru je narobe sklepal, da gre za lokacijo v Celju. V Celju je Sanolabor v bližini srednje šole in zdravstvenega doma – enako kot v Velenju,” poroča omenjeni portal.

Ponovni klic

Ob ponovnem klicu Velenjčanke je center v Mariboru le aktiviral velenjske reševalce, ki so na kraj prispeli po treh minutah od ponovnega klica.

“Nujna medicinska pomoč ZD Velenje je bila s ponovnim klicem aktivirana nemudoma, in sicer ob 10.44, reševalno vozilo pa je k pacientu prispelo ob 10.47, kar dokumentira tudi sistem evidentiranja intervencij NMP,” pojasnjujejo na ZD Velenje in se zahvaljuje mimoidočim, ki so na kraju dogodka pravilno posredovali.

“Ker si prizadevamo, da se takšni primeri ne bi dogajali, in v želji, da obstoječi sistem še nadgradimo, smo na napako, ki se je zgodila v Velenju, opozorili Dispečerski center Maribor in pristojno ministrstvo,” so še dodali.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?