Potem ko so se že v dveh od treh bistriških krajevnih skupnostih, ki ležijo na Pohorju, na Tinju in na Keblju, izrekli proti načrtovani postavitvi vetrnih elektrarn na Pohorju, so v nedeljo enak sklep sprejeli še na zboru krajanov v Šmartnem na Pohorju. Sklep je bil sprejet soglasno, so sporočili iz civilne iniciative proti vetrnicam.

Po navedbah Civilne iniciative Za Pohorje brez vetrnic so tako proti načrtovanem projektu krajani vseh treh pohorskih krajevnih skupnosti, na območju katerih želi podjetje Energija na veter postaviti 56 vetrnih elektrarn.

Sprejeli sklep, da odločno nasprotujejo umeščanju vetrnih elektrarn

Na zboru krajanov se je zbralo okoli 200 prebivalcev Šmartnega na Pohorju. Predsednica krajevne skupnosti Kristina Pregl je na začetku razjasnila namigovanja, da je sama za postavitev vetrnih elektrarn. Povedala je, da je njena družina lastnica parcele, na kateri ima investitor vpisano služnost in stavbne pravice, a da je sama proti postavitvi vetrnic v takem obsegu in da bo spoštovala mnenje večine na zboru krajanov in ga zastopala.

Po predstavitvi projekta s strani investitorja in argumentov Civilne iniciative Za Pohorje brez vetrnic so krajani soglasno sprejeli sklep, da “zbor krajanov krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju odločno nasprotuje umeščanju vetrnih elektrarn” na območju njihove krajevne skupnosti.

“Zbor krajanov je bil sklican na mojo pobudo ob hkratni podpori celotnega Sveta KS Šmartno na Pohorju. Namen zbora je bil seznaniti ljudi s projektom in problematiko ter da jim damo možnost, da podajo svoje mnenje. Danes je bilo slišano, kaj krajani o projektu mislijo,” je po koncu zbora krajanov povedala predsednica KS Šmartno na Pohorju Kristina Pregl.

STA