Če nas je pred tremi meseci od prvega pasjega parka v Mariboru ločil le še mesec dni, smo danes “le” še nekaj tednov od otvoritve. Kje se je zapletlo?

Brezvestni lastniki?

Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnilo nekaj razočaranih meščanov, pasji park naj bi bil sicer za silo postavljen, povedo, vendar tla krasijo pasji iztrebki in kot kaže, lastnikom niti ni mar. Spet druge je zmotilo dejstvo, da obljubljena zelena oaza za štirinožne prijatelje niti najmanj ni zelena, temveč je razrita in neurejena. Preverili smo, kdaj bo pasji park končno zaživel, kot je bilo predvideno.

Občina je nazadnje otvoritev načrtovala sredi junija.

Ideja se kali od leta 2016

Ideja o prepotrebnem pasjem parku je vzklila že daljnega leta 2016 in doživela kar nekaj preobratov. Maja je bil načrt podrobno izdelan in dela so se pričela.

Urejena bosta dva ločena prostora s svojim vhodom za manjše pasme psov in za večje pasme. Vsak prostor bo imel svoj pitnik in urejen hribček s tunelom. Park bo urejen z obstoječimi drevesi za senco in tudi z novo zasaditvijo. Ograja bo zasajena od zunaj tudi z grmovnicami,” so pred meseci pojasnili odgovorni na Mestni občini Maribor.

Dela so se letos po pravnomočnem gradbenem dovoljenju 4. maja res pričela: “Po pridobljenem in pravnomočnem gradbenem dovoljenju z dnem 4.5.2022 je bil izveden uvod v gradnjo z naročnikom, projektantom, nadzornikom in izdelovalcem na lokaciji in določeno, da se zakoliči teren za gradnjo. Vrednost projekta je 66.219 €, izvajalec del je PGGH – Podjetje za gozdne gradnje in hortikulturo d.o.o.

Dela pričeli pravočasno, vrednost investicije precej narasla

Na Mestni občini Maribor so medtem pojasnili, da so dela stekla pravočasno in, da govorice, da je prišlo do težav z zasaditvijo zelenice, ne držijo: “Pri zasaditvi trave ni nobenih težav. Ker so dela zajemala nasploh prekope na celotnem zemljišču, je bilo potrebno pred zaključkom del posejati tudi travo. Želeli bi si, da se trava dobro razraste, preden preide park v uporabo, zato bo uradna otvoritev pasjega parka predvidoma v drugi polovici avgusta.”

K vnovični zamudi velja prišteti še dodatne, nepredvidene stroške, ki so investicijo povišali za dobrih pet tisočakov in tako v skupni vrednosti presega 71 tisočakov.

Želeli bi si, da se trava dobro razraste, preden preide park v uporabo, zato bo uradna otvoritev pasjega parka predvidoma v drugi polovici avgusta.

Pri izvedbi je prišlo do podražitve in sicer v višini 5.300 EUR,” so za maribor24.si še pojasnili na občini.