Minister za gospodarstvo Matjaž Han je danes sklical novinarsko konferenco v zvezi z naložbo Magne Steyr v Sloveniji. Kot je razkril, je država po marčevskem zaprtju lakirnice v Hočah z vodstvom Magne Steyr podpisala sporazum, ki zagotavlja vračilo celotne subvencije – 18,6 milijona evrov plus obresti. Skupaj več kot 22 milijonov.

Izplačilo bo izkazano v naslednjih tednih

Gospodarski minister Matjaž Han je danes potrdil, da so se z upravo podjetja dogovorili, da bo Magna vrnila vseh 18 milijonov evrov subvencij z obrestmi vred. Tudi uradno so sklenili sporazum, s katerim je podjetje potrdilo, da bo to tudi naredilo. Vrnili bodo še obresti v višini treh milijonov in pol. Minister je ob tem poudaril, da je Magna pokazala odgovorno dejanje do države in ljudi.

Glede na pogodbo povračilo subvencije ni bilo samoumevno. Imeli smo možnost, da gremo v dolgoletno sodno pravdo z negativnim izidom ali pa v pogovore s podjetjem. Ti niso bili enostavni, so pa bili konstruktivni in korektni,” je razkril minister. Izplačilo bo nakazano najkasneje do 16. junija.

Minister je zagotovil, da ministrstvo ni Magni v zameno za vračilo subvencije ničesar obljubilo.

Minister je izrazil željo, da Magna najde ustrezno poslovno priložnost za zagon tovarne v Hočah. “Vsi skupaj smo prišli v eno resno situacijo,” je dejal gospodarski minister in izrazil željo, da bilo v njihovih prostorih zaposlenih 500 zaposlenih, ampak to žal ni bilo možno.

Kanadsko-avstrijska skupina Magna je pred tremi mesecemi napovedala, da bodo ustavili proizvodnjo v hoški lakirnici. Zaradi razmer na trgu in trenutnih potreb kupcev so v marcu začeli s postopkom preoblikovanja proizvodnih procesov, dejavnosti pa preselili v Gradec.