V UKC Maribor v zadnjih dveh mesecih, odkar se je začela pojavnost atipične pljučnice, opažajo petkratno povečanje obolenj v primerjavi s preteklimi leti.

V UKC Maribor v zadnjih dveh mesecih, odkar se je začela pojavnost atipične pljučnice, so na mariborski pediatriji z znaki virusnega obolenja hospitalizirali že več kot 40 bolnikov. Za to okužbo najpogosteje zbolevajo predvsem predšolski otroci, šolarji ter mlajši odrasli ljudje, medtem ko za dojenčke atipična pljučnica ni nevarna. Težava bolezni je, da obolenje zdravniki odkrijejo šele po nekaj dnevih.
Znaki atipične pljučnice so zato zelo prikriti, edini znak te okužbe je suh kašelj, bolezen pa v zgodnji fazi lahko potrdijo le z rentgensko sliko.
 Simptomi se razvijajo počasneje
Okužba z bakterijo Mycoplasma pneumoniae se razlikuje od navadne pljučnice po netipičnem poteku, saj se simptomi razvijejo počasi in izvirajo tudi iz drugih organov, ne nujno pljuč. Znaki atipične pljučnice so zato zelo prikriti, edini znak te okužbe je suh kašelj, bolezen pa v zgodnji fazi lahko potrdijo le z rentgensko sliko.
Povečanje v primerjavi s preteklimi leti
Kot je povedal dr. Vojko Berce, pediater pulmolog in namestnik predstojnice Klinike za pediatrijo UKC Maribor, so vsako leto v jesenskem času zaznali nekaj primerov atipične pljučnice, v letošnjem letu pa zaznavajo okoli petkratno povečanje bolezni v primerjavi s preteklimi leti. Zakaj je do takšne povečane pojavnosti prišlo, pa si še zaenkrat ne znajo razlagati.
 Zdravljenje z antibiotikom
Bakterijsko pljučnico je potrebno zdraviti vsaj 14 dni. Zdravniki zraven antibiotika predpišejo tudi zdravilo za zmanjševanje vročine in za lažje izkašljevanje. Da se bo otrok čim hitreje pozdravil, se priporoča, poleg jemanja zdravil tudi upoštevanje ukrepov za izboljšanje splošne odpornosti. S tem boste telesu pomagali v boju proti okužbi in otrok bo hitreje ozdravel.