Slovenija je dobila nov muzej, posvečen legendi slovenske glasbe. Po Avsenikovem muzeju na Gorenjskem in muzeju Lojzeta Slaka na Dolenjskem so včeraj v Jarenini v občini Pesnica slovesno odprli Štajersko hišo glasbe, v kateri je osrednji prostor namenjen muzeju Alfija Nipiča, ki je na glasbeni sceni že 63 let. Obnovljeni objekt nekdanje jareninske šole je tako dobil novo vsebino, Jarenina pa novo pomembno pridobitev, s čimer bo gotovo postala turistično prepoznavnejša. Nenazadnje leži le 12 kilometrov od Maribora. 

[[image_1_article_67568]]

Alfi: Ponosen sem, da je to nastalo tukaj 

Alfi v Jarenini živi že skoraj 50 let, je častni občan Občine Pesnica, 17. septembra pa bo dopolnil 80 let. Skoraj dve desetletji je bil član najuspešnejše glasbene skupine v svetovnem merilu, Ansambla bratov Avsenik, nato je nadaljeval s samostojno glasbeno kariero. Povedal je, da sta idejo o muzeju s Slavkom Avsenikom dobila v ameriški državi Ohio v Clevelandu, kamor ju je povabil tamkajšnji guverner. "Tam sva videla slovenski glasbeni muzej Polka Hall of Fame. Če je nekaj tako daleč stran od domovine in prikaže marsikaj lepega o naši mali Sloveniji, potem bi bilo prav, sem rekel Slavku, da nekaj takšnega naredimo tudi v Sloveniji. In tako se je porodila ideja, da v Begunjah uredimo prvi Avsenikov muzej," je dejal Alfi. Dodal je, da se mu zdi prav, glede na to, da je slovenska narodnozabavna glasba segla tako daleč, da imamo tovrstne muzeje tudi v Sloveniji. 

[[image_2_article_67568]]

Na vprašanje, kakšni so občutki, da muzej odpira svoja vrata še v času njegovega življenja, je odgovoril: "Tudi Slavko Avsenik je bil na otvoritvi svojega muzeja. Muzej se dela za spomine nazaj, lepo je, da lahko tudi sam na otvoritvi nekaj povem. Ponosen sem, da je to nastalo tukaj."

Muzej, ki se nahaja v prvem nadstropju, obsega predstavitev Alfijevega življenja.  Predstavljena je njegova glasbena pot od začetkov do uspehov na Popevki vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini. Na ogled so Alfijeve nagrade, priznanja in zlate plošče ter raznoliki eksponati iz njegove zbirke (slikovno gradivo, plakati, avdio in video gradivo), tekstovno gradivo (članki, knjige), ostali eksponati (zlate plošče, odlikovanja, priznanja, plakete, nagrade ter oblačila in narodna noša).

Priprava stalne razstave je potekala pod strokovnim vodstvom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer je bila leta 2021 postavljena razstava ob 50. obletnici pesmi Silvestrski poljub.

Obujal je spomine

Ob tem je Alfi obudil še nekaj spominov iz svojega bogate glasbene kariere. Govoril je svojih suknjičih, ki jih skreiral modni oblikovalec Peter Movrin, med drugim sodeluje tudi s pevko Lady Gaga. Razgovoril pa se je tudi o najbolj nenavadnem darilu, ki ga je kadarkoli dobil:

Dejal je, da je 7. septembra ob svoji 80-letnici načrtoval koncert v Mariboru, ki pa ga bo zaradi težav s hrbtenico prestavil na konec oktobra oziroma na začetek novembra. V koncertih še vedno uživa in jih bo zagotovo še nekaj pripravil. 19. in 20. julija bo imel koncert v Kopru. 

[[image_4_article_67568]]

Znova je ponovil, da si želi, da bi po slovenskih radijskih postajah vrteli več domače, slovenske glasbe. 

Spisal je avtobiografijo 

Včeraj je Alfi tudi uradno predstavil svojo avtobiografijo z istim naslovom, kot je naslov njegove stalne zbirke, Ostal bom muzikant. V knjigi, v kateri je več kot 350 fotografij, je zajel svoje 63-letno glasbeno ustvarjanje, nastajala pa je kar štiri leta. Dve leti, ker je imel zdravstvene težave (covid in kasneje pljučnico), knjige ni pisal. Odslej bo na voljo tudi v Štajerski hiši glasbe v Jarenini. 

[[image_3_article_67568]]

Žmak: Danes je dan, ko slavimo kulturo, arhitekturo, našo skupno preteklost, skupno prihodnost in seveda bogat življenjski opus Alfija Nipiča

Župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak je bil tisti, ki je Alfija prepričal, da muzej uredi v Jarenini, sprva ga je namreč hotel postaviti v Mariboru. "Povedal mi je, da ima ogromno materiala in takoj se nama je porodila misel, da bi bilo dobro narediti podoben muzej, kot je na primer Avsenikov v Begunjah ali Slakov v Mirni Peči. V stari šoli v Jarenini, ki se je sredi osemdesetih let zaprla zaradi statične neustreznosti, smo videli velik potencial, da iz te zgradbe naredimo kaj novega," je povedal pesniški župan. Projekt, katerega začetki segajo v leto 2019, so podprli tudi krajevni in občinski svetniki, celotna obnova je stala 1,3 milijona evrov, del sredstev, 232 tisoč evrov, je prispevalo ministrstvo za kulturo. Objekt ima status kulturnega spomenika, obnova je bila izvedena pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine. 

[[image_5_article_67568]]

V otvoritvenem nagovoru je Žmak dejal, da je danes za občino Pesnica in celotno skupnost izjemen dan. Dan, ko slavimo kulturo, arhitekturo, našo skupno preteklost, skupno prihodnost in seveda bogat življenjski opus Alfija Nipiča. Zahvalil se je vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu projektu. "Današnji dogodek je dokaz, da smo skupnost, ki ceni svojo preteklost in se hkrati ozira v prihodnost. Skupaj gradimo občino, kjer se spoštujejo in negujejo vrednote, ki nas povezujejo in delajo močnejše."

Svoj nagovor je končal s sporočilom, da muzej, ki ga danes odpiramo, ni le prostor, kjer bomo občudovali Alfijeve dosežke, temveč bo tudi kraj, kjer bomo ohranjali in širili glasbeni, kulturni in turistični vpliv na prihodnje generacije.

Pritlični prostori Štajerske hiše glasbe so namenjeni sprejemu obiskovalcev muzeja, turistom ter ostalim, ki se bodo ustavili z namenom, da se seznanijo s turistično ponudbe kraja in občine ali poskusijo in kupijo lokalne izdelke v butični trgovini, kjer bodo na voljo tudi spominki. Tam je prostor za svoje delovanje dobilo tudi Turistično društvo Ovtar Jarenina, ki je zadolženo za izvajanje raznovrstnih programov v prenovljeni stavbi. V pritličju je še kuhinja za izvedbo učnih vsebin s področja lokalne kulinarične ponudbe ter pripravo manjših pogostitev za skupine obiskovalcev muzeja. V kletnih prostorih je urejena vinoteka, kjer bodo na voljo vina domačih vinogradnikov.

V drugem nadstropju je dvorana, namenjena prireditvam, tudi koncertom. 

Sandra Kurnik Zupanič, predsednica Krajevne skupnosti Jarenina, je spomnila, da je zdaj obnovljeni objekt služil za potrebe šole od leta 1816 do 1986, torej skoraj 170 let. V stavbi so med drugim posneli tudi nekaj kadrov znamenitega filma Moj ata, socialistični kulak. Občina ima sicer z Jarenino, kjer bo sredi julija tudi uradno odprla vrata prenovljena gostilna Lipa, katere najemnica je Helena Ribič Klemen, sestra masterchefa Darka Klemna, še veliko smelih načrtov. 

Na slavnostni otvoritvi, ki so ji prisostvovali številni gostje, je Alfi Nipič v prisotnosti župana mag. Gregorja Žmaka, slovenskega veleposlanika v BiH Damijana Sedarja, častnega občana Toneta Partljiča in predsednice KS Jarenine Sandre Kurnik Zupanič simbolično prelomil vinilno ploščo in s tem odprl muzej.

Po otvoritvi še koncert 

Po uradni otvoritvi je sledil koncert, na katerega je Alfi povabil svoje glasbene prijatelje: Nino Pušlar, 6pack Čukurja, Mirana Rudana, Tomaža Domicelja in druge. Obiskovalci, ti so vaški trg napolnili do zadnjega kotička, so uživali v zimzelenih in nekoliko novejših melodijah. 

[[image_6_article_67568]]

Že od 18. ure dalje je na vaškem trgu igrala Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci, predstavila se je Mažoretna in twirling skupina občine Pesnica, iz sosednje Avstrije je prišla godba iz Admonta. 

[[image_7_article_67568]]

Štajerska hiša glasbe bo od 1. julija naprej odprta vsak dan med 10. in 18. uro (v poletnem času) in med 10. in 17. uro v zimskem času.

[[image_8_article_67568]]