Pesnica

Posestvo Valdek: »Naše živali so zunaj tudi pozimi»

Damjan Veršič, 11.01.24 ob 03:27

Na družinski kmetiji v Jarenini, ki skrbi za okoli 50 živali, smo preverili, ali živali v teh dneh zebe.

Posestvo Valdek: »Naše živali so zunaj tudi pozimi»

V teh dneh, ko so jutranje temperature krepko pod lediščem, čez dan pa le kakšno stopinjo nad ničlo, se marsikdo sprašuje, ali živali v takšnih razmerah zebe. Za odgovor na to vprašanje smo poklicali na Posestvo Valdek, družinsko kmetijo v Jarenini v občini Pesnica. Poznani so po številnih živalih, tudi takšnih, ki pri nas niso ravno pogoste. Vsega skupaj imajo okoli 50 živali, in sicer islandske konje, osličke, lame, alpake, koze, ovce, vietnamske prašiče, kokoši, račke, mačke in psa. Čez vse leto pripravljajo vodene oglede in druženja z živalmi, v poletnem času organizirajo tudi dnevno počitniško varstvo, praznovanja rojstni dni in druge aktivnosti. 

[[image_1_article_62123]]

"Živali so lahko celo leto zunaj, seveda, če imajo dovolj hrane in primerno zatočišče"

Ana Tasič nam je pojasnila, da so vse njihove živali, razen mačk in psa, tudi pozimi, ko so temperature pod ničlo, na prostem. "Živali so lahko celo leto zunaj, seveda, če imajo dovolj hrane in primerno zatočišče, kamor se lahko umaknejo pred snegom, vetrom in dežjem. Telo se jim prilagodi, ker jim pozimi zraste dlaka oziroma podlanka, so lahko praktično zunaj ves čas. Pri ekstremnem mrazu damo osličkom več hrane, namestimo tudi infrardeče grelne lučke, pri katerih se živali lahko pogrejejo, starejše konje in osle pogrejemo s kakšnim plaščem." 

[[image_2_article_62123]]

Lame in alpake zelo dobro prenašajo mraz 

Ker so vrata hleva odprta, se živali tudi v času nižjih temperatur prosto gibajo, pujsa se zarijeta v slamo, ostale živali so veliko na prostem. "Še posebej dobro prenašajo mraz lame in alpake, ki izhajajo iz Andov. Imajo debele kožuhe in so navajene na mraz. V sredo ponoči so spale kar na travniku," razloži Ana. Doda, da podobno velja tudi za krave: "Ko kmetje govedo pozimi držijo v hlevu, to v glavnem počnejo zaradi svojega lastnega udobja. Res pa je, da se lahko, če imamo veliko padavin, na mestih, kjer se zadržujejo naredi blato. Zato je pomembno, da imajo možnost, da se potem umaknejo na suh prostor."

Sogovornica še pojasni, da oslički snega ne marajo, raje se v času sneženja umaknejo pod streho. Islandski konji obožujejo zime,velikokrat kar spijo na snegu, podobno je z lamami in alpakami.