Na pobudo Suzane Letonja so v občini Pesnica postavili štiri knjigobežnice.

Suzano Letonja občani Pesnice in tudi širše poznajo kot lastnico bukvarnice. Pravi, da sta jo do knjig in lastne bukvarnice pripeljali dve stvari; kot deklica je zelo rada brala, vedno pa tudi sanjala, da bo imela, ko bo velika, svojo bukvarno. In splet okoliščin jo je pripeljal do nje. “Pred leti sem bila 16 let zaposlena na centru za socialno delo kot socialna oskrbovalka. Zbolela sem in tako izgubila službo, ki sem jo zelo rada opravljala. Med okrevanjem me je moja najboljša prijateljica spodbujala, naj uresničim svoje sanje iz otroštva, in tako se je tudi zgodilo. Prvi in največji donator knjig so krasne dame iz Knjižnice Lenart, kakor še ogromno drugih. Res se zahvaljujem vsakemu posebej.”

14. avgusta pripravljajo predstavitev knjigobežnic

Suzana dodaja, da je bila ideja o knjigobežnicah v pesniški občini nekaj nujnega, saj jih ima že skoraj vsaka lokalna skupnost. “Že ko sem odpirala svojo spletno bukvarno, sem vedela, da bom ta projekt predstavila našemu županu mag. Gregorju Žmaku. V februarju so me ob rojstnem dnevu prijatelji ob polnoči pričakali s knigobežnico. Ljubitelji knjig so jo res sprejeli z navdušenjem. Gospod župan me je takoj sprejel in seveda podprl idejo. Za zaupanje in podoporo se mu iskreno zahvaljujem, prav tako tudi vsem donatorjem knjig,” pravi Letonjeva.

Knjigobežnice so majhne hiške, ki delujejo po preprostem principu: prineseš, odneseš, zamenjaš, vzameš knjigo. Namenjene so ljubiteljem knjig, še posebej bi bilo potrebno zanje navdušiti otroke in mladino.

V pesniški občini ima zdaj vsaka krajevna skupnost svojo knjigobežnico, izdelane so bile s podporo Občine Pesnica. Uradno so jih že predali namenu v Pesnici, Pernici in Jakobu, v Jarenini jo bodo 14. avgusta ob krajevnem in farnem prazniku. Tisti dan bodo ob 18. uri pred osnovno šolo v Jarenini organizirali predstavitev knjigobežnic s pogovorom o knjigah in branju. S tem se tudi občina Pesnica vpisuje na zemljevid knjigobežnic, v katerega je trenutno vpisanih že več kot 210 postaj po vsej Sloveniji.

V Sloveniji je še vedno veliko knjigoljubcev

Suzana Letonja, ki se s prodajo knjig ukvarja že skoraj dve leti, je prepričana, da je kljub porastu spletnih vsebin še vedno veliko knjigoljubcev, ki še vedno zelo radi posegajo po knjigah. “Ne samo po knjigah za poletno branje ali krajšanje zimskih večerov, iskane so tudi otroške knjigice, knjige za mladino, kuharske in razni priročniki o vrtu in zdravju, … vojne in zgodovinske knjige.”