Kulturno umetniško društvo Pernica je danes na ploščadi pri perniškem medgeneracijskem centru pripravilo tradicionalno martinovanje, na katerem ne manjka bogata lokalna ponudba domačih ponudnikov in društev v kraju. Sodelujejo KUD Pernica, Turistično društvo Pernica, Turistično kmetija Protner, Kmetija Ropič, Vina Bukovnik, Perniški asi, Društvo upokojencev Pernica, Zlata horda in perniški gasilci. Za glasbo skrbijo Razigrani fantje.

Župnika pripeljali s starodobnim motorjem

Izhajamo iz vinogradniških krajev in menim, da je tudi prav, da primerno obeležimo ta dogodek,” je povedal Gregor Žmak, župan Občine Pesnica, ki je prav tako vse lepo povabil v občino, kjer sodeč po njegovih besedah pijejo odlična vina. V občini sicer organizirajo več dogodkov za martinovo, med drugim prihodnji teden Galerijo okusov, kjer bodo lahko obiskovalci uživali v dobrotah 21 ponudnikov ter humanitarni jareninski dogodek “Na vino v Jarenino”. “Predvsem pa verjamem, da smo vsi mi Štajerci tudi tisti, ki se moramo udeležiti martinovanja v Mariboru,” še je dodal Žmak.

Kratek kulturni program s krstom mošta sta izvedla perniški župnik Marjan Nemec in KUD Pernica. Kot je povedala predsednica KUD Pernica, Zdenka Bukovec, so za krst mošta angažirali prav poseben prevoz. Organiziral ga je Jožef Horvat, predsednik Zlate horde. Perniškega župnika Marjana Nemca so pripeljali s starodobnim motorjem, letnik 1964. Kot še je razkrila predsednica društva, so se vsi krajani veselili prihoda župnika, ki zaradi zdravstvenih težav ne vodi več veliko maš.

Bukovčeva je dodala, da gre za največje martinovanje v občini, ki so ga obudili leta 2012, ko je prevzela funkcijo v društvu. “Trudimo se, da privabimo ljudi tudi iz širše okolice, je pa v večini to namenjeno našim krajanom krajevne skupnosti Pernica.”

Martin je vse bolj prepoznaven praznik v Sloveniji in zelo radi ga praznujemo. Ne gre samo za vinsko kulturo in vinsko vsebino, ampak ima tudi kulinarika vse pomembnejšo vlogo. Tako da naše društvo danes ponuja kislo zelje in pečenico in pa seveda flancate, ki jih naše članice zelo rade spečejo,” je medtem o kulinaričnem delu dogodka povedala Biserka Donik Purgaj, predsednica Turističnega društva Pernica.

Prihodnji teden še dobrodelna prireditev v Jarenini

Naslednjo soboto, 18. novembra, bo v pesniški občini še ena prireditev, povezana z vinom. Krajevna skupnost Jarenina skupaj z društvi vabi na dobrodelno prireditev, imenovano Na vino v Jarenino. Sodelovala bosta tudi Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in ansambel Viničarji z Jano. Prireditev bodo obogatili učenci jareninske osnovne šole, za obiskovalce bo na voljo ponudba domačih dobrot in vina na stojnicah. Zbrana sredstva bodo namenil družini iz Jarenine, ki so ji poletne ujme poškodovale hišo.