V njihovih hlevih je trenutno 19 konjev, osem jih uporabljajo za šolo jahanja.

FOTO: Konjeniško društvo Pesnica

Konjeniško društvo Pesnica, ki v Pesnici pri Mariboru deluje že 35 let, ima novo pridobitev. V teh dneh je njihov hlev postal bogatejši za 5-letnega konja slovenske toplokrvne pasme, ki so ga v njihovi šoli jahanja že nestrpno pričakovali. Njegovo uradno ime je Black Pyppo, otroci mu bodo zagotovo nadeli še kakšno domače ime.

V društvu imajo trenutno 19 konjev, med njimi jih osem uporabljajo za šolo jahanja, dva šolska uporabljajo tudi za tekmovanja, ostali so vhlevljeni in imajo zasebne lastnike. Društvo razpolaga z dvema manežama, z okoli 10 hektarji pašnikov, še dodatnih 15 hektarjev travnikov, primernih za košnjo, imajo v najemu. “Občasno je v šoli jahanja potrebno nekatere konje zaradi starosti in obremenjenosti menjati. Kar nekaj časa smo iskali konja, ki bi bil primeren tudi za otroke, za učenje jahanja. V naši jahalni šoli imamo okoli 40 otrok, nekateri prihajajo k nam redno, drugi zgolj občasno. So pa tudi taki, ki si ogledajo naš mini živalski vrt,” nam je povedal zastopnik društva Jožef Frajzman. Šolo jahanja obiskujejo otroci, stari več kot šest let, mlajši pa se lahko udeležijo vodenega jahanja na ponijih in drugih manjših konjih.

FOTO: Konjeniško društvo Pesnica

FOTO: Konjeniško društvo Pesnica

Konjeniško društvo Pesnica sicer na področju terapevtskega jahanja dobro sodeluje z Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček, v sodelovanju z animacijsko skupino Želvica prirejajo praznovanje rojstnih dni za otroke. Dijaki biotehniške šole lahko v društvu izvajajo prakso, prav tako je pri njih mogoče opravljati družbeno koristno delo. Otrokom, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin, in tistim iz begunskih družin omogočajo brezplačno jahanje.