V Občini Pesnica so postavili prva 3D prehoda za pešce. Zaenkrat se z njima ponašata Jakob in Pernica, do konca leta pa jih lahko pričakujemo tudi v Pesnici in Jarenini. Kot nam je povedal župan občine, Gregor Žmak, so se zanje odločili zaradi varnosti v prometu najranljivejših skupin – otrok. Zato so njihove lokacije načrtovane skrbno, postavljeni so oz. bodo v bližini vrtcev/osnovnih šol oz. na lokaciji, kjer se otroci veliko zadržujejo in hodijo peš.

Zaradi iluzije postanejo vozniki bolj pozorni na okolico

Kot je za nas pojasnil Gregor Žmak, so se za 3D prehode za pešce v občini odločili, ker ustvarjajo optično prevaro, zaradi katere postane voznik bolj pozoren na okolico. “Vsak malo pogleda, kaj je to. Tudi, če se ljudje že navadijo, so vseeno potem malo bolj pozorni na to, kaj se na cesti dogaja. Upam, da bo to vsaj malo pripomoglo k večji varnosti,” doda župan.

V Pernici se nov prehod nahaja na cesti med glavnim krožiščem in vrtcem.

Prehod za pešce ustvarja iluzijo tridimenzionalnosti in je videti kot fizična ovira. Kot nam pove župan, se mu vsaj v začetku zdi to boljša rešitev kot ležeči policaji oz. dejanske fizične ovire. Pove nam, da bodo te morda postavili, če bo potrebno, ampak na občini niso najbolj naklonjeni fizičnim oviram. “Raje se odločam za neke bolj moderne pristope pri tem,” še pojasni Žmak.

Tudi v Jakobu je nov prehod ob glavnem krožišču, na lokaciji blizu šole, kjer se pogosto sprehajajo otroci.

Še letos jih bodo uredili v Pesnici in Jarenini

Tako v Pernici kot v Jakobu sta oba prehoda postavljena v središču krajev. Ker so posebni prehodi za pešce so postavljeni predvsem za večjo varnost otrok, ker so v prometu najranljivejša skupina, pa sta postavljena prehoda prav tako na lokacijah, kjer se otroci največ zadržujejo oz. kjer največ hodijo peš, se pravi v bližini vrtca, osnovne šole ali po priljubljeni poti domov. Na takšnih lokacijah lahko tudi pričakujemo prehoda v Jarenini in Pesnici, nam pove župan.

Moramo se še dogovoriti, kjer bi jih postavili. V Jarenini že približno vemo, v Pesnici pa niti ne,” pove župan in pojasni, da je problem, da 3D prehodov ne morejo postaviti na obstoječe prehode za pešce, potem bi morali najprej “zbrisati” star prehod. “Točne lokacije se še bomo dogovorili skupaj v krajevni skupnosti. Načrtujemo še jih postaviti v letošnjem letu,” še nam zaupa Gregor Žmak.