Ena najpogostejših ortopedskih težav psov so strgane kolenske vezi. Poznamo veliko bolj ali manj uspešnih načinov, kako takšne vezi kirurško sanirati. Veterinarska klinika Pesnica je ena izmed prvih v Sloveniji, ki uporablja trenutno najuspešnejšo biomehansko metodo TPLO, ki deluje na principu rotacije platoja golenice s polkrožnim rezom.

Gašper Trojner, dr.vet.med., sicer direktor in lastnik omenjene klinike, pravi, da ortopedske težave psov v grobem delimo na tiste, ki so jih podedovali, kot sta npr. kolčna in komolčna displazija, tiste, ki so posledica poškodb, ter degenerativne, ki se pojavijo s starostjo. “Pri dednih obolenjih se veterinarji trudimo, da bi jih izkoreninili, zato so za pridobitev vzrejnega dovoljenja pasemskih psov z rodovnikom potrebna rentgenska slikanja. Kaj je potrebo slikati, pa je odvisno od pasme, vedno so kolki, velikokrat pa tudi komolci, lahko pa tudi še kakšen drugi del okostja. Navadno pa so ravno najpopularnejše pasme tiste, ki imajo največ težav, ponavadi zaradi parjenja neprimernih oziroma nepregledanih živali, velikokrat brez rodovnika. Stroka se sicer proti temu bori z ozaveščanjem in informiranjem ljudi, žal pa je navadno cena tista, za nepregledane živali je seveda nižja, ki vzpodbudi nakup.”

Lastniki psov z ortopedskimi težavami ne smejo predolgo odlašati z obiskom veterinarja

Prvi znaki ortopedskih težav psov so šepanje, zmanjšana želja po gibanju, živali se ne želijo več igrati oziroma se hitreje utrudijo in več počivajo. “Ko se nato s tako živaljo oglasijo pri veterinarju, z ortopedskim pregledom živali ugotovimo, od kod težava izvira, nato pa z rentegenom ali drugimi napravami za slikovno diagnostiko ugotavljamo, kaj se dogaja. Včasih je potrebno odvzeti tudi vzorec sklepne tekočine, da ugotovimo vrsto vnetja, ali je infekcijsko ali je vzrok kaj drugega. Dolgotrajna šepanja lahko privedejo do več kroničnih sprememb v sklepih, kar močno oteži uspešno zdravljenje, zato lastniki psov ne smejo predolgo odlašati z obiskom veterinarja.”

Trojner pojasnjuje, da ortopedska obolenja zdravimo na več različnih načinov; lahko kirurško, z operacijo, kar je navadno zelo uspešno, vendar skušajo pred tem izčrpati vse manj invazivne metode, kot je fizioterapija oziroma zdravljenje z zdravili, pri kateri poskušajo doseči polno funkcijo prizadetega dela.

TPLO je trenutno najuspešnejša metoda za zdravljenje strganih križnih kolenskih vezi

Metoda TPLO (Tibial plato leveling osteotomy) je kirurška metoda za zdravljenje strganih križnih kolenskih vezi. “Včasih smo menili, da so strgane vezi posledica poškodbe. Sedaj vemo, da je to ponavadi le pika na i, da degenerativno obolenje vezi poteka že dalj časa. Prvi znak strganih vezi je šepanje, saj postane kolenski sklep nestabilen in pri vsakem koraku zdrsuje stegnenica nazaj in pritiska na meniskus, kar s časom privede tudi do poškodbe le-tega. To uspešnost zdravljenja še poslabša. Žal za to težavo drugega uspešnega zdravljenja, kot je kirurško, nimamo. Z razvojem veterine so napredovale tudi operacijske metode, ki jih je ogromno, a žal nobena ni popolna. Trenutno je glede na študije, ki ocenjujejo dolgoročne uspehe operacijskih metod, TPLO najuspešnejša metoda. Spada med tako imenovane biomehanske metode,kar pomeni, da ne skušamo popraviti vezi oziroma je nadomestiti, temveč se spremeni lega stegnenice glede na golenico, kar preprečuje zdrse v sklepu in pes lahko spet stopi brez šepanja,” pojasnjuje sogovornik. 

“S posebno polkrožno žago se prežaga gornji del golenice, ki ga potem zavrtimo za kot, ki ga prej izračunamo, in nato s posebno kirurško ploščico in vijaki golenico pritrdimo.Okrevanje traja približno mesec in pol, ko počasi stopnjujemo gibanje psa, potem pa se lahko vrne v nazaj v prejšnjo aktivnost. Zaradi svoje uspešnosti se kirurško metodo priporoča za zelo aktivne in delovne pse in tudi večje ter težje pse.”

Preden je naš sogovornik začel operirati je sodeloval pri več kot 100 operacijah

Trojner je omenjeno metodo spoznal pred več kot 15 leti na največji veterinarski kliniki v Nemčiji v Hofheimu, kjer so takrat operirali nekaj kolen na dan, naš sogovornik pa je bil asistent pri operacijah. “Ker sem tam preživel veliko časa, sem uspel videti veliko psov, ki so več let po opravljeni operaciji prihajali na redne kontrole. Navdušilo me je, kako malo sekundarnih degenerativnih sprememb so imeli v sklepu v primerjavi s psi, operiranimi po drugih metodah. Kasneje sem obiskal tudi najbolj znano ortopedsko kliniko v Avstriji, v Hollabrunu pri Dunaju, na kateri so z metodo TPLO operirali največ psov in bili pri tem tudi najuspešnejši. Obiskal sem še dva tečaja TPLO v Nemčiji, na katerih so sodelovali vodilni evropski ortopedski strokovnjaki. Tako da sem, preden sem sam začel operirati, sodeloval pri več kot 100 operacijah. Glede stroškov opreme bom povedal samo to, da samo kvalitetna žaga za TPLO stane za pol novega majhnega avtomobila.”

TPLO je najzahtevnejša kirurška metoda za operacijo kolena, zahteva veliko natančnosti pri načrtovanju – izračunavanju kotov in izbiri primerne ploščice ter vijakov. Še zahtevnejša pa je izvedba, saj morajo kirurgi z milimetrsko natančnostjo žagati kost ter jo zavrteti. Vsako odstopanje od izmerjenih vrednosti pa lahko pomeni, da pes ne bo hodil brez šepanja. Tako trajata priprava na poseg in priprava pacienta na operacijo več časa kot sam kirurški poseg.

Po tej metodi v Veterinarski kliniki Pesnica redno operirajo, saj so poškodbe kolenskih vezi zelo pogoste. Cena za poseg pa se lahko glede na velikost živali in obliko kosti precej razlikuje, saj uporabljajo različne vrste titanovih ploščic, ki se tudi precej razlikujejo v ceni.

V Pesnici je bila na širšem mariborskem območju prva zasebna veterinarska ambulanta za velike in male živali s koncesijo

Zvonko Trojner in Marijan Lušicky sta leta 1997 ustanovila takrat še Veterinarsko ambulanto Pesnica, ki je bila na širšem mariborskem območju prva zasebna veterinarska ambulanta za velike in male živali s koncesijo. Ambulanta se je hitro razvijala in rasla, v letu 2006 je izpolnila pogoje Veterinarske zbornice Slovenije za pridobitev naziva veterinarska klinika. Zaposleni, gre za šest doktorjev veterinarske medicine, sledijo trendom razvoja veterinarske medicine in se stalno izpolnjujejo. Leta 2018 je prišlo do zamenjave vodstva in od takrat kliniko vodi Gašper T​rojner, ki je v letu 2022 postal tudi njen lastnik. Poleg ortopedije in kirurgije dajejo poseben poudarek še kardiologiji, onkologiji in stomatologiji.