V petek, pred Martinovim, smo poročali o neprijetnem odkritju na OŠ Rače. Danes pa so po poročanju Večera v javnost prišle nove informacije.

Na podlagi uvedenega nadzora na osnovni šoli, pri proizvajalcu (Pekarna Geršak) kot tudi pri distributerju (Pekarna Pečjak) za zdaj ne moremo ugotoviti oziroma potrditi mesta kontaminacije živila z insektom,” so po poročanju Večera sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kako je prišlo do kontaminacije?

Dejstvo je sicer, da so žita in izdelki iz žit pogosto na udaru moljev, sploh, če so živila dalj časa skladiščena. A pri upravi za varno hrano so poudarili, da je bil pri vseh treh zavezancih, torej šoli, proizvajalcu in dobavitelju, rok hranjenja mlincev kratek.

Potrdili so, da so bili sporni mlinci v šolo dobavljeni na dan, ko so bili skuhani, kar pomeni, da do kontaminacije skoraj zagotovo ni moglo priti v šolski kuhinji, še piše časnik.

Na upravi med drugim navajajo, da pregled neporabljenih zaprtih vrečk ni kazal znakov poškodbe embalaže ter da niti proizvajalec niti distributer nista prejela kakršnekoli podobne prijave, ki bi nakazovala na napako v proizvodnji oziroma pri rokovanju z živilom.

Da je šola ustrezno ukrepala smo že poročali v članku Otroci OŠ Rače v martinovem kosilu našli neprijetno presenečenje.

Šola je starše takoj po odkritju obvestila o pripetljaju in se jim opravičila. Podravnateljica Romana Zupančič je takrat povedala, da je bilo živilo ustrezno deklarirano in z rokom trajanja do 30. julija 2024, med pripravo in razdeljevanjem kosila pa kuharsko osebje ni opazilo, da bi bilo z mlinci kaj narobe. Po obvestilu, da je hrana oporečna, so preostanek mlincev zavrgli in o dogodku obvestili dobavitelja.

STA