Nova koalicijska pogodba prinaša veliko novosti, a ne omenja nekaterih večjih projektov iz časa prejšnjega župana.

Kar se tiče mestnega jedra, se predvideva ureditev le-tega in nabrežij reke Drave v športno rekreacijski obroč od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu, od čemer smo že pisali v prispevku o Dravski kolesarski poti. Tudi Mariborske tržnice bodo deležne ureditve, kar ne velja le za tržnico v mestu, ampak tudi v ostalih mestnih četrtih.

Manj avtomobilov, več kolesarjev in avtobusnih prevozov

Kar se tiče komunale in prometa, se pripravlja docela nova urbanistična zasnova ureditve mesta. V mestu se bodo potrudili omejiti promet za osebna vozila, hkrati pa povečati promet z javnimi potniškimi prevozi, prav tako se pripravljajo nove kolesarske in pešpoti. Prihaja tudi energetska obnova številnih mariborskih stavb, ki so v lasti občine.

Visokotehnološka start-up podjetja

Tudi mestna ekonomija bi naj pod taktirko župana Arsenoviča videla boljše dneve. Pod vodstvom MOM bodo ponovno odprli socialno trgovino. Ustvariti želijo boljše pogoje za manjša in srednje velika podjetja, s poudarkom na visokotehnoloških start up podjetjih. V sodelovanju z Univerzo v Mariboru bodo naredili vse za uresničitev projekta “Tehnološki start up inkubator”. Videti je, da se nov župan prav tako zelo zavzema za čistejše okolje in s tem povezano upoštevanje smernic Pariškega sporazuma.

Izboljšanje šolske infrastrukture

Tudi šolstvu se obetajo spremembe. Obljubljajo “zagotavljanje celovitih prostorskih rešitev in postopno sistematično zviševanje infrastrukturnega standarda na področju predšolske in osnovnošolske infrastrukture”. Izboljšal bi se naj tudi javni dostop do informacij preko spleta. Luč dneva bodo ponovno ugledali prednostni ukrepi iz Lokalnega programa za mladino MOM 2016-2021.

Reševali bodo tudi socialno problematiko mesta, in sicer z ustanovitvijo nepremičninskega sklada, ki bo spodbujalo gradnjo neprofitnih in socialnih stanovanj.

Namesto Ljudskega vrta mestni kino?

Razveseljuje tudi dodatek na področju kulture. Ob ureditvi mestne knjižnice in Umetnostne Galerije Maribor se omenja tudi ponovna vzpostavitev mestnega kina.

V koalicijski pogodbi se ne omenja prenove Ljudskega vrta, prav tako je izvzeta prenova Zdravstvenega doma na Teznem.

Celotni koalicijski sporazum si lahko preberete v priponki spodaj.

 

Koalicijski.sporazum.26.2.2019

Koalicijska pogodba