Ker so v Ljubljanskih mlekarnah prepričani, da zadovoljne krave dajejo boljšo mleko, njihovo zadovoljstvo pa je močno odvisno od dobrih življenjskih pogojev na kmetijah, so se letos prvič lotili izbora naj hleva. Kot so objavili, je namen izbora ozaveščanje o dobrobiti živali in pomenu kakovostnih življenjskih pogojev živali na slovenskih kmetijah.

Strokovna komisija je med hlevi, ki so se prijavili preko spletne strani najhlev.si, izbrala osem finalistov. Te bodo člani komisije obiskali v oktobru in razglasili naj hlev 2023 in najbolj inovativen hlev. 10. oktobra pa se je začelo tudi spletno glasovanje o osmih finalistih. O nazivu šampion ljudstva (najboljši hlev po izboru bralcev) bodo odločali glasovi, oddani na spletni strani najhlev.si. Slavnostna razglasitev in podelitev nagrad bo v novembru.

Med finalisti je tudi hlev družine Bela iz Svete Trojice v Slovenskih goricah

Finalisti natečaja po izboru strokovne komisije v sestavi Aleš Valenčič, vodja agrooskrbe v Ljubljanskih mlekarnah, Klara Lovenjak, specializirana novinarka pri Kmečkem glasu, izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, vodja Nacionalnega centra za dobrobit živali pri Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in izr. prof. dr. Marija Klopčič, strokovnjakinja za področje živalim in okolju prijazne namestitve govedi, so:

  • Janez Valentinčič, Mala Račna
  • Dominik Milavec, Ivanje selo
  • Milan Gracar, Dole pri Litiji
  • Janez Drakslar, Kranj
  • Simon Čretnik, Žalec
  • Boris Cankar, Polhov Gradec
  • Vinko Bogovič, Leskovec pri Krškem
  • Simon Bela, Sveta Trojica

Enega najsodobnejših hlevov na kmetiji Bela v Zgornji Senarski v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah so uradno predali namenu konec avgusta letos. Hlev meri v dolžino 55, v širno 22 metrov, sprejme pa 85 glav goveje živine, v primeru družine Bela so to krave molznice. Za njihovo molžo skrbi najsodobnejši robot. Objekt je zgrajen na način, da je do živali prijazen, saj gre za odprto gradnjo, ki omogoča veliko izmenjave zraka. Glede na temperaturo ga avtomatika po potrebi odpre oziroma zapre. Ostala goveja živina bo še naprej v starem hlevu, skupno bo tako na kmetiji okoli 200 glav goveje živine, kar jo uvršča med največjo na območju Upravne enote Lenart. “Tega, da smo med osmimi finalisti za naj hlev, smo zelo veseli. Očitno so tudi člani strokovne komisije spoznali, da je mladi kmet prihodnost slovenskega kmetijstva,” nam je povedala Lea Bela.