MČ Brezje: Zaprtje pošte in onesnažen Stražunski potok

1 leto
Nazadnje posodobljeno: 1 leto
V Mestni četrti Brezje je največja težava zagotovo predvideno zaprtje tamkajšnje pošte in Stražunski potok, širi se neznosen smrad in množijo legla komarjev.

Slika je simbolična

Tokrat smo obiskali Mestno četrt Brezje Dogoše in s predsednikom MČ Otonom Štruclom spregovorili o tamkajšnjih problemih. Izpostavil je predvideno zaprtje pošte in onesnažen Stražunski potok.

 

Do zaprtja pošt bo, kot smo že poročali, prišlo, saj je Pošta Slovenije pričela s preoblikovanjem poštnih poslovalnic. Nekatere bodo postale pogodbene, spet druge čaka popolno zaprtje. »Mi smo zelo proti zaprtju pošte. Napisali smo jim razloge zakaj tega ne želimo. Dejstvo je, da se je situacija spremenila, manj je prometa, a mislim, da bi se kljub temu dalo urediti drugače kot z zaprtjem,« nam pojasni Štrucl. Gre za edino pošto v Brezju. Uporablja jo tudi del Pobrežja in Zgornjega Dupleka. Med predlogi je bil skrajšani delovni čas. Zadostovalo bi odprtje pošte štiri ure dnevno. Sedaj je delovnik deljen, vmes je pošta zaprta.

»Stražunski potok je velika rak rana tega našega območja«

»Stražunski potok je velika rak rana tega našega območja«Ta potok je ob izgradnji služil za odprti kanalizacijski jarek, kamor so se stekale fekalije. Nato so se pravila spremenila: »Ker je bil spust fekalij prepovedan, so vzporedno uredili zaprt kolektor. Na določenih mestih, kjer so naredili razbremenilnike. Tu nekaj manjka Meteorne vode in vse vode, ki pridejo, stečejo v kanalizacijo in avtomatsko je ta kanalizacija preobremenjena in višek vode gre vedno v Stražunski potok,« opisuje in doda, da je pogosto moč v potokih opaziti toaletni papir in predmete, ki ne sodijo vanj. Voda se nato vrača v kolektor, tako da odpadki ostanejo v potoku in na samem nabrežju.

Pravo leglo za komarje: Odgovornosti ne prevzame nihče

»Vmes je ogromno mulja in gramoza, ki na določenih mestih naredi zapore, voda tako vsa ne more odteči. Ta potok, če ne dovolj presahne, ostanejo mala jezerca, ki imajo zelo neprijeten vonj in to je pravo leglo za komarje. Vemo, da komarji povzročajo bolezni. Kdo bo prevzel odgovornost?«. Največja težava je v tem, da odgovornosti ne prevzame nihče. Na eni strani mariborska občina trdi, da ni lastnik, po drugi strani se odgovornosti otepa država, ki je lastnik, saj ga ne koristi za fekalne vode.

»Zato menim, da bo morala občina za to bolje poskrbeti. Občasno občina poskrbi za čiščenje, a žal na vidnejših delih in preredko.«

V MČ so predlagali, da bi sami pristopili k problematiki na način čistilnih akcij, a se zavedajo, da v tem primeru ne gre za dolgoročno rešitev. Žalosti jih dejstvo do kakšnega stanja je prišlo, saj je, preden je prišlo do tega sistema, da se vanj spušča kanalizacija, bil potok tako čist, da so v njem bile ribe. Žal je danes stanje popolnoma drugačno.

In kaj o problematiki menijo na MO Maribor?

Z vprašanji, ki se vežejo rešitev problematik v MČ Brezje smo se obrnili na MO Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

______________________________________________________________________________________________

Problematike MČ in KS v Mariboru: