V ljubljanskem Cankarjevem domu je vrata odprl že 25. Slovenski festival vin, najprestižnejši dogodek s področja kulture pitja vina v Sloveniji, ki bo potekal vse do petka zvečer, na enem mestu pa predstavlja več kot 120 vinskih kleti ter več kot 550 vinskih vzorcev in kulinariko.

Odprtje festivala danes popoldan je potekalo v znamenju razglasitve zmagovalnih vin letošnjega strokovnega ocenjevanja.

Zmagovalci posamezne kategorije so tako postali:
– PENEČA BELA VINA: RADGONSKE GORICE D.O.O., ZLATA RADGONSKA PENINA SELECTION, MAGNUM, BRUT, 2019, PODRAVJE – ŠTAJERSKA SLOVENIJA
– BELA MIRNA VINA: HIŠA JOANNES PROTNER, RENSKI RIZLING, 2017, PODRAVJE ŠTAJERSKA SLOVENIJA
– BELA MIRNA VINA Z OSTANKOM SLADKORJA: VINSKA KLET PRUS, RUMENI MUŠKAT IZBOR, 2020, POSAVJE – BELA KRAJINA
– RDEČE MIRNO VINO: VINSKA KLET PRUS, SVETOVNO VINO, 2017, POSAVJE – BELA KRAJINA

Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih predstavljajo na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija s prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu.

V okviru strokovnega ocenjevanja za 25. Slovenski festival vin, ki je potekalo 2. in 3. novembra 2023, je bilo 7-članski komisiji zaupanih 147 vzorcev, kar 37 vzorcev več kot lani. Med vsemi vzorci je strokovna komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, 3 peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, 2 vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih, so sporočili organizatorji Slovenskega festivala vin.