Z barmanom mariborske Niagare o sodelovanju na mednarodnem tekmovanju barmanov.

Osebni arhiv

Niagara cocktail bar vse od leta 1995 velja za najstarejši koktejl bar v Mariboru, vse od takrat pa slovi po najboljših koktejlih v mestu, vrhunski dnevno nočni ponudbi, prijetnem ambientu ob nabrežju reke Drave in nepozabnih nočnih zabavah ob vikendih, kot so denimo tematske zabave in glasbeni gostje, ki obiskovalce držijo pokonci vse do zgodnjih jutranjih ur. Goste razvajajo s pestro ponudbo pijač, kot so denimo kave in domači ledeni čaji, ekskluzivne žgane pijače in penine, različni prigrizki in seveda koktejli. Poleg preverjenih legendarnih okusov je tako mogoče preizkusiti novosti, ki so jih razvili posebej v lokalu.

Ker so prav koktejli tisti del ponudbe, ki Niagaro loči od ostalih lokalov v mestu, zanje skrbi tudi izbrana ekipa. Kreativni okusi nekaterih izbranih koktejlov tako nastajajo v Niagarini ekipi barmanov, ki so za svoje tekoče kreacije pobrali nemalo državnih in mednarodnih priznanj. Eden izmed njih je tudi Lovro Vetrih, ki se je skupaj z Djanom Megličem udeležil beograjske “revije” barmanov, Belgrade Bar show, kjer so se pomerili navdušenci nad utekočinjeno umetnostjo. Lovro Vetrih je v srbski prestolnici osvojil drugo mesto.

Osebni arhiv

Belgrade Bar show je letos 11. in 12. marca potekal že drugo leto zapored, organizatorji pa načrtujejo, da bi se dogodek razvil tradicionalno tekmovanje v mešanju koktejlov na določeno temo. Tema letošnjega dogodka je bila “Rakija connecting people” (ang. Rakija povezuje ljudi, op.a.). Izmed 30 prijavljenih kandidatov so jih k sodelovanju povabili 15. Med prvimi štirimi mesti so kar tri zasedli tujci. Ker se niso mogli odločiti za zmagovalca tretjega mesta, so tretje mesto podelili dvema kandidatoma. Zmagovalec tekmovanja prejme svoj koktajl v ustekleničeni obliki, kot tak pa roma tudi na prodajne police. Branko Bar Show namreč postane ambasador nagrajenega koktejla za eno leto, do naslednjega tekmovanja.

Na drugo mesto je Lovra ponesel njegov koktejl Romeo and Dunja. Z njim smo poklepetali tudi v našem uredništvu, razkril pa nam je tudi recept zmagovalnega napitka, ki ga lahko preizkusite kar sami doma.

Recept za pripravo :

45ml Rakija Dunja
22,5 ml ananasov super sirup
22,5 ml jabolčni sok z citronsko kislino
5 ml shrub limone in medu
Pardum vrtnice

Kakšni so vaši vtisi s tekmovanja?

Zelo lepa izkušnja, čeprav je to bilo šele drugo tekmovanje v sklopu Belgrade Bar Show, je bil že kar velik obisk, predvsem pa je bilo lepo spoznati druge mlade barmane, in tudi tiste z več izkušnjami, ki že več let ustvarjajo lastne kreacije po barih v Beogradu, katere smo tudi obiskali.

Osebni arhiv

Ali ste vse sestavine za pripravo koktajla izbrali sami?

Osnovna ideja kaj želim dodati je bila moja, skupaj z mentorjem, Kevinom Kos pa smo potem prilagajali, da je cocktail bil izpopolnjen.

Kako dolgo se že ukvarjate z barmanstvom?

Z barmanstvom se redno ukvarjam nekje štiri leta, po prihodu na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor, katera mi je hitro tudi omogočila prvo državno tekmovanje.

Osebni arhiv

Kaj vam je pri tem poslu najbolj všeč?

Najbolj mi je všeč pestrost tega poklica, vedno se nekaj dogaja, vsak dan lahko izveš in se naučiš nekaj novega, ter potem to predstaviš strankam ali predaš svoje znanje mlajšim, ki se za to zanimajo.

Govori se, da boste imeli v Niagari tudi svoj večer. Nam lahko namignete kaj pripravljate?

V Niagari želimo, da se vedno nekaj dogaja, zato bomo čez teden pripravljali koktejl večere, na različne teme.
Na teh večerih, se bodo stregli naši prepoznavni  koktejli oziroma lastne kreacije. Definitivno bo ta koktejl prvi na seznamu.