Župnija sv. Peter pri Mariboru – Malečnik pripravlja v prihajajočem adventnem času bogat praznični program. Še posebej zanimiva bo razstava jaslic sveta, ki bodo kot priprava na Jezusovo rojstvo na ogled v župnijski vinski kleti v Malečniku ob sobotah in nedeljah med 17. in 19. uro. Prvič si boste razstavo jaslic lahko ogledali v soboto, 2. decembra, in nato vse do 23. v mesecu. Občudovali boste lahko jaslice iz Peruja, Malte, Vatikana, Hondurasa, Poljske, Avstrije in še iz mnogih drugih dežel.

Na ogled bo več kot 20 jaslic iz različnih delov sveta

Dr. Sebastijan Valentan, župnijski upravitelj, pravi, da jaslice vedno znova nagovarjajo človeka, pripovedujejo o rojstvu deteta Jezusa. Ves svet praznuje božič, to je družinski praznik, praznik topline in miru. “V župniji smo se odločili, da letos pričakovanje božiča ljudem še bolj približamo. Imamo fascinantno župnijsko vinsko klet, ki se bo v adventu spremenila v razstavo jaslic sveta. Ta projekt želi Malečnik prikazati kot destinacijo miru in hkrati prispevati k vzdrževanju sakralne in kulturne dediščine v kraju.” Na razstavi bo preko 20 jaslic iz različnih delov sveta, ki so v depojih župnišča in bodo v decembru postavljene na ogled javnosti. Tam bodo tudi jaslice iz Slovenije, ki bodo v podobi slike. To je naslikala domačinka, zelo nadarjena osnovnošolka Lara. 

Prav tako bo ob sobotah in nedeljah na Glaserjevi ploščadi adventni bazar, v okviru katerega bodo ponujali piškote, praznične izdelke, kakav, čaj, kuhano vino, …). Prvi vikend v decembru (2. in 3.12.) bo v soboto na ploščadi in v nedeljo pred cerkvijo ponudba adventnih venčkov. Oba dneva bodo med 17. in 18. uro v župnijski kuhinji pripravili delavnico peke peciva za otroke.

Šestega decembra bo malečniške otroke obdaril Miklavž

Prvega, osmega, 15. in 22. decembra bodo v cerkvi sv. Petra in v cerkvi na Gorci zornice (zgodnje jutranje maše v adventu), nato sledi zajtrk v župnišču. Prvega in osmega decembra vabijo tudi v Glaserjev salon, kjer bodo ob 18. uri prebirali adventno-božične zgodbe za otroke. Prijave sprejemajo do 25. novembra. Šestega decembra bo otroke v cerkvi sv. Petra obdaril Miklavž (prijave do 29. novembra), dan kasneje pa Društvo vinarjev Na zdravje iz Malečnika prireja glasbeno-vinski večer s skupno Il Divji. Potekal bo od 18. ure dalje na Glaserjevi ploščadi. Devetega decembra ob 17.30 bodo prižgali lučke na trgu pred cerkvijo in v jaslicah na prostem, 17. pa sprejeli plamen luči miru iz Betlehema. Na predvečer božiča, 24. decembra, bo ob 18. uri v cerkvi sv. Petra otroška polnočnica, ob 24. uri pa se bo polnočnica začela v Marijini cerkvi na Gorici. 25. decembra bo praznična sveta maša ob 10. uri v cerkvi sv. Petra, prvega januarja pa prav tako ob 10. uri v cerkvi na Gorci.