V Novi KBM se zavedajo vloge, ki jo imajo kot pomembna sistemska banka v Sloveniji. Odločeni so, da bodo še naprej ravnali odgovorno v odnosih z deležniki, pri upravljanju svojih vplivov na okolje ter zagotavljanju najvišjih standardov upravljanja. Lani so tako uspešno začeli s celovitim programom ESG, ki se izvaja po vsej Skupini Nove KBM, prizadevanja, s katerimi soustvarjajo boljši svet, pa so sedaj povzeli tudi na spletni strani banke https://www.nkbm.si/esg, kjer je na voljo pregled vseh aktivnosti, ki jih na področju ESG izvajajo v banki.

Na strehi že postavili urbani čebelnjak

Strategijo ESG med drugim uresničujejo tudi z bančnimi produkti in storitvami, ki imajo pozitiven vpliv na okolje. Strankam ponujajo storitve in produkte, ki jih lahko sklenejo ali uporabljajo brez papirja ali z omejenim obsegom papirja, so energetsko učinkovite in povzročajo manj oz. minimalne emisije. S spodbujanjem trajnostne mobilnosti zmanjšujejo tudi lasten ogljični odtis: zaposlenim v Ljubljani in Mariboru so za brezplačno izposojo na voljo kolesa, od junija naprej pa je za službene poti na voljo tudi 6 električnih vozil. Njihova zaveza je, da bodo do konca letošnjega leta ogljični odtis banke zmanjšali za 7 %, zaradi česar bodo z električnimi vozili zamenjali 20 % voznega parka.

Na strehi poslovne stavbe v Mariboru so postavili urbani čebelnjak, ki je postal udoben dom petim čebeljim družinam, v njegovo neposredno bližino pa so nasadili tudi medovite rastline, ki čebelam zagotavljajo kvalitetno hrano.

Vir: Nova KBM

V Novi KBM smo z ESG strategijo zavezani povečevati tudi lastno energetsko učinkovitost – v poslovni stavbi RCA Tezno v Mariboru so letos uvedli sistem učinkovite rabe energije za potrebe ogrevanja in hlajenja, zamenjali žaluzije ter večji del obstoječe razsvetljave zamenjali z energetsko varčnejšimi LED-lučmi.

Vse navedene aktivnosti so sestavni del ESG strategije, z njimi pa ustvarjajo trajnostne odnose z zaposlenimi, strankami, poslovnimi partnerji, gradijo skupnost in skrbijo za okolje.