Maribor

“Žalostno je, da Mestna občina Maribor kaže tak mačehovski odnos do mladih”

Damjan Veršič, 31.08.23 ob 03:50

Do odločitve Mestne občine Maribor, ki ukinja štipendije za nadrejene dijake in študente, so zelo kritični v dijaški skupnosti Prve gimnazije Maribor.

“Žalostno je, da Mestna občina Maribor kaže tak mačehovski odnos do mladih”

Nedavna odločitev Mestne občine Maribor, da nadarjenim dijakom in študentom ter dijakom srednjega poklicnega izobraževanja ne bo več podeljevala štipendij, je močno razburila tudi dijaške skupnosti po posameznih srednjih šolah.

Župan je prelomil svojo predvolilno obljubo

Katja Kačinari Kravanja, predsednica dijaške skupnosti Prve gimnazije Maribor, pravi, da je župan Arsenovič prelomil svojo predvolilno obljubo: “Glede na to, da je župan Saša Arsenovič v svoj volilni program leta 2022 zapisal, da bodo sredstva za štipendije za nadarjene dijake in študente povečana, se je izkazalo, da je bila ta obljuba prelomljena. Mariborčani lahko opazimo, da se na veliko vlaga v javne površine, varčuje pa se pri mladih, in to v času velike draginje, ko tudi dijaki sami opažamo, da smo kakšno leto nazaj za malico plačali pol manj kot sedaj.” Kačinari Kravanja nadaljuje, da sicer za nadarjene dijake obstaja Zoisova štipendija, toda kriteriji zanjo so strogi. Občinske štipendije in žepnine tako pomenijo dijakom, sploh tistim, ki prihajajo iz manj premožnih družin, to, da si lahko privoščijo malico, šolske potrebščine, dijaško vozovnico in podobno.

Le okrog polovica dijakov Prve gimnazije Maribor prihaja iz Mestne občine Maribor, točnih podatkov o številu prejemnikov občinske štipendije pa šola nima. Dijaki iz okoliških občin bodo še naprej prejemali občinske štipendije in žepnine, nekatere od teh so namenjene vsem študentom in dijakom, ne le nadarjenim, npr. v občini Rače-Fram. “Glede na to, da s financiranjem nadarjenih dijakov in študentov občina spodbuja izobraževanje na višji ravni izobrazbe, skrbi za svojo prihodnost, bodoči kader, izboljšuje zaposljivost, vključuje mlade v lokalno okolje in dosega, da ljudje ostanejo v mestu, se mi zdi žalostno, da Mestna občina Maribor kaže tak mačehovski odnos do mladih,” zaključuje Kačinari Kravanjeva.