Mariborski onkološki oddelek se sooča tako s prostorsko kot kadrovsko stisko, saj letno zaznavajo tudi za do petino več obravnav bolnikov z rakom. Vendar bodo z nekaj manj kot 60-milijonsko naložbo bolnikom po dveh letih na voljo večji in sodobnejši prostori za zdravljenje. Te dni so začeli s pripravljalnimi deli na nadgradnjo oddelka, poroča RTVS.

Oskrba bolnikov z rakom bo nemotena

Tudi med gradnjo bo oddelek deloval, kolikor se bo dalo nemoteno. Predstojnica mariborske onkologije Maja Ravnik je za RTVS povedala, da se zelo veselijo, vendar imajo veliko tremo, ker bo gradnja zahtevala veliko prilagajanja. “Dela, oskrbe naših onkoloških bolnikov ne smemo prekiniti. V tem času gradbenih del in našega prilagajanja bo oskrba bolnikov z rakom nemotena,” je poudarila.

Prostori onkologije se bodo z nadgradnjo treh nadstropij in prizidkom razširili za skoraj devet tisoč kvadratnih metrov. Posteljne zmogljivosti se bodo z zdajšnjih deset povečale na 50. Pridružil se jim bo tudi oddelek za hematologijo, tako bodo vsi onkološki bolniki pod eno streho. Končno pa bodo uredili tudi prostore za paliativno obravnavo.

Kot je še za omenjen medij povedala vodja radioterapije Tamara Petrun, bo zelo zahtevno izvajanje radioterapije, sploh zaradi tresljajev občutljivih aparatur, zato bodo morali verjetno podaljševati tudi delovne dni in delati ob vikendih. “Veliko napora, z malo kadra, ampak bomo zmogli, samo da dobimo našo hišo in nov obsevalni aparat,” je dejala.

Pomoč pri zdravljenju bolnikov jim je sicer ponudil tudi ljubljanski onkološki inštitut.