Zero waste trgovina Zelena japka, ki domuje na Mali tržnici v centru Maribora, danes praznuje 4. obletnico. Za nami je zanimivo obdobje, so povedali sogovorniki na novinarski konferenci, je pa to še vedno predvsem trgovina, poudarjajo, ki v enem letu zmanjša obremenitev okolja za okoli 40 tisoč kosov različne embalaže.

Iris Magajna Foto: Svit Obronek

“To je velik učinek. Tudi stranke, ki pri nas nakupujejo, pravijo, da več nimajo polnih vreč z embalažo. Vedno več strank prihaja k nam, krivulja raste, to pa pomeni, da se stranke  odločajo za vedno večji nakup, pa tudi vsaki stranki se individualno posvetimo. Razširili smo način prodaje, zunaj je naš kombi, s katerim dostavljamo v različne kraje po Sloveniji,” je dejala Iris Magajna.

Podpora lokalnim podjetjem

Tina Arnuš je dodala, da k njim prihaja vedno več mislečih kupcev, v Maribor se vozijo tudi iz sosednjih mest. Pri nabavi hrane podpirajo predvsem lokalna slovenska podjetja, od malega pa do največja kmeta, je še izpostavila. Miro Mihec pa, da še vedno po podatkih v svetovnem merilu odvržemo 10 tisoč milijard plastičnih vrečk v okolje, zato je Zelena japka uspešen koncept krožnega gospodarstva v smeri trajnostnega razvoja.

Ob obletnici so pripravili kar nekaj dogodkov. Danes bo še okrogla miza ob svetovnem dnevu okolja na temo prispevka posameznika k zmanjšanje odpadkov hrane, jutri sledi brezplačna delavnica na temo minerali za zdravje in vrt. V soboto bo sejem njihovih ponudnikov ter delavnica raznih trikov na vrtu, da bo pridelek boljši. V prihodnjem tednu bodo pripravili še lutkovno predstavo, kuharsko delavnico in razstavi.