Kot smo že poročali minuli teden je Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije napovedal stavko na večjem številu upravnih enot, vključno z največjima in najbolj obremenjenima – ljubljansko in mariborsko.

Tako so zaposleni na Upravni enoti Maribor danes obvestili, da bo stavka v  sredo, 15. novembra 2023, potekala med 8. in 18. uro. Stavka bo potekala na sedežu Upravne enote Maribor, Ulica heroja Staneta 1 ter Prešernova ulica 6 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Maribor.

”V tem času bomo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom,” so še sporočili in prosili za razumevanje.

Med drugim zahtevajo višje plače

Kot je prejšnji teden pred vrhom koalicije poudaril Frančišek Verk, je potrebno poslati jasno opozorilo vladi glede problemov z obremenjenostjo zaposlenih na upravnih enotah, zlasti na oddelku za tujce, kjer je število zadev enormno povečano. Verk je poudaril potrebo po zadostnem številu zaposlenih, ki se ukvarjajo s temi zadevami, in opozaril, da bo treba zagotoviti primerno plačilo, če želijo pritegniti nove zaposlene.

Verk je tudi opozoril, da skoraj vsi uslužbenci javne uprave države in lokalnih skupnosti, ki opravljajo dela, za katera se zahteva srednješolska izobrazba, prejemajo minimalno plačo. Poudaril je pomanjkanje osebja v državnih organih, kot so pravosodni policisti v zaporih, referenti na upravnih enotah ter kontrolorji v finančni upravi. Poleg tega je izpostavil zaskrbljujoče stanje v zaporih, kjer meni, da je delovanje servisa države trenutno ogroženo.