V mariborski praznični december znova, sedaj že tradicionalno prihaja glasbeno, ustvarjalno in pravljično dogajanje v obliki Vilinskega mesta, festivala ustvarjalnosti, pravljic in doživetij. Letos jubilejno, saj je od prve izvedbe festivala v letu 2013 preteklo okroglih 10 let.

Vilinsko mesto v Maribor tako že celo desetletje prinaša brezplačno, z ustvarjalnostjo in pravljičnostjo popestreno praznično dogajanje, ki, kot povedo organizatorji, komercialnemu dogajanju »ob šanku« predstavlja doživetij polno alternativo.

Nad Vilinskim mestom seveda bdijo vilinci in vilinke, organizatorji pestrega festivalskega dogajanja – Narodni dom Maribor, Zavod Mars Maribor ter Hiša! društvo za ljudi in prostore. Slednji so tako na današnji tiskovni konferenci napovedali, da bo letošnjih programskih 14 dni Vilinskega mesta popestrilo kar 52 brezplačnih dogodkov.

Preverite celoten program Vilinskega mesta 2023 tukaj.

Vetrinjski dvor bo znova prostor za vilince in vilinke našega mesta

Večina se jih bo odvila v Vetrinjskem dvoru, ki se prav v teh dneh odeva v svojo pravljično, vilinsko podobo. V Vilinski izbi bo na sporedu dogajanje za najmlajše, pospremile pa ga bodo številne ustvarjalne delavnice, spoznavanje kulturne dediščine ter rokodelske obrti …

Prizorišča: Vetrinjski/Vilinski dvor: Vilinski oder, Vilinska dvorana, Vilinski studio, Vilinska izba in Vilinska sobana, pri Vodnem stolpu, Vojašniški trg 6, Gosposka ulica 11, Trg svobode.

Kot pojasnjujejo organizatorji, Teja Musič in Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor, Hana Repše iz Zavoda Mars Maribor ter Katja Beck Kos iz Hiše!, bodo lahko otroci skupaj s svojimi spremljevalci oblikovali vilinsko drevo življenja, novoletne voščilnice …

3D žužki, v živo ilustrirana pravljica …

Vilinsko mesto ob pravljičnosti v tokratno izvedbo vnaša tudi nekaj novih, sodobnih tehnologij kot so delo s 3D tiskalnikom, ki ga bodo lahko otroci preizkusili, pa AR tehnologijo in podobno.

Posebno doživetje, ki ga vsekakor ne gre zamuditi, bo tudi v živo ilustrirana pravljica, ki ji bomo lahko prisluhnili … No, si jo ogledali … Kar dvakrat!

… lunin ples, trije dobri možje iz Drave …

Naj izpostavimo še priložnost, da 27. decembra zaplešete kot Michael Jackson ter se preizkusite v »moonwalku«, dan prej pa bodo Maribor ob treh že znanih dobrih možeh obiskali še trije prav posebni … Ti bodo prišli iz Drave. Pozdravite jih lahko 26. decembra, ko se lahko pridružite dogodku ob Vodnem stolpu ter prisluhnete zgodbi o varuhinji reke ter nato skupaj z ostalimi obiskovalci pričakate dravske može.

Na mariborske ulice seveda prihaja tudi Ana Mrzla Mariborska v družbi zasedbe Flare performance, ki bodo poskrbeli za ognjeni zaključek festivala s predstavo Ples letečih ognjev. Kdaj? V koledarju si označite 28. december ob 18:30, ko se bo na Trgu svobode odvil pravi ognjeni spektakel.

Dogodkov v sklopu festivala Vilinsko mesto bo še veliko več, prav vsi pa vabijo, da se v prihodnjih dveh tednih podate na mariborske ulice ter si dopustite uživati v vilinski pravljičnosti, ustvarjalnosti in glasbenih poslasticah!