V novem promocijskem videu, s katerim se je štajerska prestolnica predstavila na svetovni razstavi, so nastopili prepoznavni in uspešni mariborski ambasadorji.

Na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju se je mesto Maribor predstavilo z novim promocijskim videom. Kot so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor, je štajerska prestolnica v videu predstavljena kot mesto edinstvenih lokalnih zgodb z velikim globalnim odmevom in potencialom.

Tako v videu nastopajo Mariborčani, ki s svojimi dosežki navdušujejo v svetovnem merilu. Med njimi so čelist Luka Šulić, član svetovno znanega dua 2Cellos, slikarka Alja Horvat, ki jo je revija Forbes uvrstila na sloviti seznam »30 pod 30« in med drugim sodeluje tudi z velikanom Disney. Natopil je tudi podjetnik Uroš Mlakar iz edinstvene Čokoladne vasi ob reki Dravi, doktor znanosti Iztok Kramberger, ki stoji za projektom izstrelitve prvega slovenskega satelita v vesolje, doktor medicinskih znanosti Andraž Stožer, ki je z ekipo na dobri poti do razvoja novega zdravila za sladkorno bolezen in mlada sopranistka Nika Gorič, ki je med drugim na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu prejela umetniški doktorat za najboljšo študentko. Vsem posameznikom je skupno to, da je Maribor njihov dom ter da so nanj izjemno ponosni.

Maribor se bo v slovenskem paviljonu svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju predstavil med 23. in 26. oktobrom 2021.

Promocijski video prikazuje uspešne in navdihujoče zgodbe Mariborčanov. To so zgodbe trajnosti, umetnosti, inovacij, znanosti, gastronomije in celo vesoljskih podvigov. Medtem pa vezivno naracijo prevzame 450-letna Guinnessova rekorderka, najstarejša trta sveta, ki je vsa ta stoletja bila priča vsem spremembam, zgodbam in razvoju mesta ob Dravi. Kot so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor, ustreza sporočilo videa splošni predstavitvi Slovenije, ki se bo v Dubaju predstavila z geslom Slovenia. Green and Smart Experience, s čimer bodo poudarili trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja, svetovno javnost pa nagovorili z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor je ob videu dejal naslednje: »Maribor se bo na svetovnem odru predstavil kot destinacija edinstvenih lokalnih zgodb mednarodnih razsežnosti, kot destinacija izjemnega potenciala in nasploh zgodb, ki jih je enostavno vredno doživeti in močneje odpreti svetu. Simbol zanje je seveda naša še zmeraj mladostno vitalna najstarejša trta sveta. Poleg tega je močno in inspirativno sporočilo videa pomemben impulz vsem Mariborčanom, da se lahko ponašamo z dosežki iz našega mesta in da ustvarimo še več pozitivnih zgodb. Ob tej priložnosti gre velika zahvala našim odličnim ambasadorjem, da so soustvarili zgodbo, ki nas polni s ponosom in s pomočjo katere bomo lovili pozornost sveta in jo usmerjali v Maribor.«