V četrtek, 1. junija, s pričetkom ob 18. uri bo v Mariboru druga izvedba Žametne večerje med vinogradi, edinstvenega gastronomskega dogodka v organizaciji Zavoda za turizem Maribor, Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor, Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor, Biotehniške šole Maribor ter podjetja Factumevent. Večer pod mariborsko Kalvarijo bo v znamenju sodelovanja mladih upov najboljše evropske kulinarične destinacije letošnjega leta s slovenskima Michelinovima chefoma Igorjem Jagodicem (Restavracija Strelec) in Filipom Matjažem (COB), medtem ko bo 5-hodni meni zaokrožil mariborski chef Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem).

Dogodek bo pod nasadom potomk najstarejše trte na pobočju mariborske Kalvarije

Tudi letos bo omizju s 150 gosti postreglo skupno 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem, ki bodo v okviru t. i. long table dogodka ustvarili prvovrstno vinsko-kulinarično doživetje ter z njim opozorili na svoje kompetence in potenciale v gostinstvu in turizmu. Za spodbudo dijakom in študentom ter za dodano vrednost samega dogodka so organizatorji k sodelovanju povabili priznana slovenska chefa Igorja Jagodica (Restavracija Strelec) in Filipa Matjaža (COB), in sicer v obliki mentorstva “mladim upom” – dijaku SŠGT Maribor Erazmu Valnetinčiču in študentu VSGT Maribor Tinetu Leopoldu. 5-hodni meni bo zaokrožil mariborski chef Sebastjan Plevčak (Restavracija Sedem) z drzno sladico.

Priprave na dogodek so prav tako vključevale obisk Pokrajinskega muzeja Maribor, kjer so dijaki in študenti s pomočjo digitalizirane interaktivne mize spoznavali značilne jedi in prehranjevalne navade štajerske prestolnice skozi stoletja (video). Hkrati bodo Žametno večerjo zaznamovale sestavine lokalnega oz. slovenskega izvora, vključno z odličnimi štajerskimi vini. Žametna večerja med vinogradi se odvija pod nasadom potomk najstarejše trte na pobočju znamenite mariborske Kalvarije. Za urejenost prizorišča bo poskrbel upravitelj posesti in gostitelj dogodka, Biotehniška šola Maribor, za njegovo tehnično izvedbo, kot tudi zasnovo, pa podjetje Factumevent.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: “Letos se v Mariboru ponovno veselimo rekordnih rezultatov na področju prenočitev in turističnih prihodov. A to je le del našega turističnega uspeha. Drugi del zahteva kakovostne izdelke in storitve z avtentičnimi zgodbami ter odgovorno ravnanje do okolja in soljudi. Projekt Žametna večerja je odličen primer ustvarjanja dodane vrednosti, je doživetje, o katerem se v mestu govori vse od njegove prve izvedbe; še več, z njim smo vzbudil pozornost mednarodne javnosti in si prislužili naziv najboljše evropske kulinarične destinacije. Najpomembneje pa je, da smo oblikovali uspešno partnerstvo z izobraževalnimi ustanovami, kjer se kalijo prihodnji kreatorji mariborskega turizma, ter tako ponudili platformo za povezovanje dijakov in študentov z vrhunskim profesionalnim okoljem ter za ozaveščanje o priložnostih, ki jih ponujajo poklici v gostinstvu in turizmu.”

Dr. Tanja Angleitner Sagadin, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: “Sodelovanje med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami je v današnjih kadrovsko podhranjenih časih še toliko pomembnejše. Zato smo se tudi letos z velikim veseljem odzvali povabilu Zavoda za turizem Maribor, da sodelujemo pri izvedbi Žametne večerje. Na lanski premierni smo pokazali, da znamo ne samo izpeljati kakovosten kulinarični dogodek, temveč ga zmoremo dvigniti na najvišjo raven. Aplavz gostov je študente spodbudil, da tudi letos pokažejo vse, kar znajo. Vloga mladih upov na večerji omogoča, da se talenti dokažejo na tako visoki ravni že med šolanjem. Malokdo si predstavlja, kako je postreči goste na dolgi mizi. Koliko korakov je potrebnih do gostov, koliko mora biti usklajenosti in priprav. Študenti se med študijem pripravijo na delo v »urejenem« okolju restavracije, kjer je pot krožnika od kuhinje do gosta dolga do 20 metrov. Na dolgi mizi pa tudi več kot 70. Tako pridobijo veščine za višjo raven organizacije dela, za zahtevnejši način strežbe gostom, biti morajo dosledni, organizirani, učinkoviti, komunikativni, prijazni in strokovni, in to pod budnim očesom zahtevne publike. Tudi letos pričakujemo uspešen dogodek in se veselimo kulinaričnega druženja med vinogradi.”

Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor: “Na SŠGT Maribor si prizadevamo, da dijakom omogočimo čim več praktičnega usposabljanja. Žametna večerja med vinogradi je svojevrstna izkušnja, predvsem za našega letošnjega mladega upa Erazma Valentinčiča. S chefom Igorjem Jagodicem je za namene dogodka oblikoval krožnik, hkrati pa je bila ta naloga zanj tudi odskočna deska, ki mu je omogočila opravljanje obvezne prakse prav pri omenjenemu chefu. To so vezi, za katere si prizadevamo, saj so trajne in presegajo posamezne kulinarične dogodke. Prihodnje šolsko leto se selimo v nove, sodobne prostore, kjer nam bodo na voljo najsodobnejši pripomočki za še bolj kakovostno izobraževanje. Odzivi na naše delo, visoka zaposljivost naših dijakov ter rezultati iz državnih in mednarodnih tekmovanj pa že zdaj potrjujejo, da smo na pravi poti in da z izobraževanjem bodočih gostinskih in turističnih delavcev sledimo trendom in sodobnim smernicam.”

Maribor je najboljša kulinarična destinacija v letu 2023

V okviru mednarodne platforme European Best Destinations se Maribor letos ponaša z nazivom najboljše kulinarične destinacije v Evropi! Odlični gastronomski dogodki in kakovostna ponudba vina in kulinarike ter edinstvena zgodba Guinnessove rekorderke najstarejše trte so prepričali mednarodne popotnike in zainteresirano javnost ter postavili štajersko prestolnico ob bok največjim zvezdam na evropskem gastronomskem zemljevidu. Vrhunski gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi, priljubljeni vinsko-kulinarični večeri Hiše Stare, mestne prireditve v čast najstarejši trti ter znamenito mariborsko martinovanje po celotnem mestnem jedru so odlične priložnosti za obisk Maribora z okolico, kjer ponudniki svoje goste razvajajo tudi z značilnim štajerskim gostoljubjem.