Maribor

Vam je zmanjkala sveča na grobu? Tudi to se žal dogaja

Petra Zemljič, 30.07.23 ob 03:45

O problematiki je treba govoriti in jo večkrat izpostaviti v javnosti.

Vam je zmanjkala sveča na grobu? Tudi to se žal dogaja

Na nas se je obrnila bralka, ki so ji nedavno iz družinskega groba nepridipravi ukradli dva okrasna predmeta. Iz Javnega holdinga Maribor, kamor spada Pogrebno podjetje, so nam sporočili, da kljub številnim varnostnim ukrepom, ki se izvajajo na pokopališčih, tam prihaja do manjših tatvin nagrobne opreme, sveč, aranžmajev in posajenih rastlin.

“Ob vseh prizadevanjih Pogrebnega podjetja Maribor in sodelovanju s pristojnimi organi še vedno obstajajo posamezniki, ki žal ne čutijo spoštovanja do spomina na pokojne in povzročajo neprijetnosti svojcem. Pomembno je, da širša družba prepozna pomen pokopališč in se zaveda, da kraja z grobov prizadene tiste, ki žalujejo. Spodbujanje empatije, spoštovanja in ozaveščanja o tej problematiki je ključno za spremembo družbenega odnosa do pokopališč in zaščito spomina na pokojne. Zato je treba o problematiki govoriti in jo večkrat izpostaviti v javnosti,” so nam odgovorili.

Policija ocenjujejo, da tovrstne prijave niso pogoste. Občasno sicer prejemajo prijave odtujenih različnih predmetov, kot so vaze, kipci, medeninasti predmeti, prijave pa se nanašajo tudi na povzročanje škode na samih grobovih, pokrivalnih ploščah, spomenikih in tako naprej. “Obenem pojasnjujemo, da gre pri tovrstnih tatvinah (denimo v primeru odtujenih nagrobnih aranžmajev, sveč in podobno) običajno tudi za manjšo vrednost predmetov. Pregon za kaznivo dejanje tatvine (pri majhni vrednosti), pa se začne na predlog oškodovanca, za kar se oškodovanci pogosto ne odločajo. Zato svetujemo občanom, da so pozorni na takšna kazniva dejanja ter da sume prijavijo policiji.”

Nadalje pojasnjujejo, da je zaradi velikega števila grobnih mest in prisotnosti več tisoč obiskovalcev dnevno vsa grobna mesta nemogoče popolnoma nadzorovati, saj to fizično niti ni izvedljivo. Pogrebno podjetje z objavami na svoji spletni strani in z drugimi oblikami pozivov redno naproša vse obiskovalce, da vsako morebitno sumljivo početje sporočijo na upravo ali v katerokoli enoto podjetja. Tako smo namreč lahko še bolj pozorni na določena območja znotraj pokopališč, dodajajo. In še, da redno izvajajo nadzor in sodelujejo z mestnimi redarji, ki opravljajo dnevni nadzor na območju pokopališč.