Geodetska uprava je pred kratkim izdala polletno poročilo o stanju na trgu nepremičnin v prvem polletju letos. V primerjavi z rekordno drugo polovico leta 2021 je bilo število transakcij s stanovanji in stanovanjskimi hišami manjše za okoli 25 odstotkov. Med mesti je bil upad največji v Mariboru, celo 40-odstoten, poroča RTV Slovenija.

Pri hišah zaznana celo rahla rast cen

Zanimanje za hiše v zadnjem letu pada, a so se njihove cene kljub temu v povprečju dvignile za pet odstotkov. Večina hiš se proda na podeželju, v mestih le 15 odstotkov. Najbolj se je trg s hišami ustavil v Mariboru, kjer so prodali od 15 do 20 odstotkom manj hiš, kot v drugi polovici lanskega leta in od 20 do 25 odstotkov manj kot pol leta pred tem, navaja Žurnal24.

Srednja cena hiše v Mariboru se je sicer zvišala za 17.000 evrov in se ustavila pri 182.000 evrih, večina hiš pa se je prodala po ceni od 135.000 do 220.000 evrov. Najvišjo ceno je dosegla hiša na robu mesta pod Pohorjem, prodana za 460.000 evrov. Hiša je zgrajena leta 2021, velika je okoli 200 m2 in ima 440 m2 pripadajočega zemljišča.

Stanovanje, ki bi ga pred letom in pol prodali takoj, je danes na trgu več mesecev

Število poslov s stanovanji se je medtem v prvem letošnjem polletju v Mariboru zmanjšalo kar za 40 odstotkov v primerjavi z rekordnim drugim polletjem 2021. Stanovanje v Mariboru, ki bi ga pred letom in pol prodali takoj, je danes na trgu več mesecev, preden najde kupca. Prodajna cena pa ni več višja od oglaševane, lahko je celo nižja, medtem navaja RTV Slovenija.

Upad je tudi pri prodaji zemljišč za gradnjo. Razlogi za upad so inflacija, dražji krediti, ni več investicijskih nakupov, ki jih je bilo veliko po korona krizi … Cene stanovanj v Mariboru bi se tako utegnile znižati, če bi ponudba presegla povpraševanje.